​3 typy cestujúcich, z ktorých sa bezpečnostným kontrolórom na letiskách ježia chlpy na chrbte

Práca s ľuďmi nie je vždy bezproblémová.

Pre väčšinu cestujúcich nie je bezpečnostná kontrola na letisku obľúbenou časťou cesty a podobne aj zamestnanci majú niekedy s týmto procesom problém. Samozrejme, každá práca má svoje úskalia a nasledujúce typy cestujúcich zvyknú zamestnancom letiskovej bezpečnostnej kontroly najviac znepríjemňovať život.

Pri cestovaní lietadlom sú cestujúci často frustrovaní z čakania na bezpečnostnú kontrolu, ale zamestnanci bezpečnostných služieb tvrdia, že existujú tipy, ktoré možno dodržiavať, aby sa minimalizoval čas strávený čakaním.

V mnohých prípadoch je príčinou zdržania nedostatočná príprava cestujúcich: môžu napríklad zdržiavať radu kontrolou svojich pasov, vyberaním opaskov, či zabúdaním vecí vo vreckách.

Eric Guthier, konzultant amerického Úradu pre bezpečnosť dopravy (TSA), pre časopis Sun uviedol, aké typy cestujúcich najviac spomaľujú letiskový proces.

​PORUŠOVATELIA PRAVIDIEL

Na vrchole zoznamu sú jednoznačne cestujúci, ktorí si myslia, že pravidlá sa na nich nevzťahujú. Do tejto kategórie patria napríklad tí, ktorí sa snažia vziať si na palubu vreckové nože, nadrozmerné fľaše alebo rôzne nebezpečné predmety.

Ich batožinu v každom prípade skontroluje bezpečnostný personál a viac kontrol samozrejme zaberie viac času. Guthier odporúča cestujúcim, aby si pred odletom skontrolovali príručnú batožinu a vyhli sa tak tomuto problému.

ROZPTÝLENÍ, NETRPEZLIVÍ CESTUJÚCI

Okrem porušovateľov pravidiel môžu rozptýlení, netrpezliví a potenciálne spanikárení cestujúci skomplikovať život aj zamestnancom letiska a ostatným cestujúcim. Podľa Guthiera si možno mnohé ťažkosti ušetriť organizovaným cestovaním.

Najlepšia situácia je, keď cestujúci prídu načas a pripravení. Pretože keď sú ľudia rozptýlení, ponáhľajú sa alebo sú znepokojení, zvyčajne sa nemôžu správať tak, ako by sa normálne správali

– povedal konzultant.

Rovnako frustrujúce pre personál je, keď je niekto neuveriteľne netrpezlivý.

Chceme len, aby si cestujúci uvedomili, že sme tu predovšetkým pre ich bezpečnosť. Sme len ľudia, ktorí sa rovnako ako oni chcú na konci dňa v pokoji dostať domov k svojim rodinám

– dodal.

CHYBNÉ BATOŽINY

Foto: Shutterstock

Cestujúci, ktorí prichádzajú s chybnými batožinami, môžu byť pre bezpečnostných pracovníkov tiež veľkým problémom a veľmi často vedú k meškaniu. Riešenie batožiny s nefunkčnými zipsami alebo preplnenými taškami môže zabrať čas a môže ľahko spôsobiť meškanie odletu.

Samozrejme, niekedy nie je poškodenie kufra nie spôsobené na strane cestujúcich:

V takýchto prípadoch je podľa Guthiera najjednoduchšie použiť rýchle viazanie alebo službu balenia do fólie, ktorá je zvyčajne k dispozícii na letiskách.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET