Föld alatti világok titkai

Templom, étterem, sóbánya és rejtekváros a lábunk alatt, a mélyben.

Fotó: omihay / Shutterstock

A világ különböző tájain az ember újra és újra a felszín alatt keresett magának védelmet vagy épp gyógyulást: templomok, só szórakoztató komplexum és bizánci menedék várja ma is a mély látogatóit. Mit rejt a Föld gyomra? Kukkants be velünk a föld alá!

Sókatedrális – Zipaquirá, Kolumbia

Fotó: Shutterstock

Ez a föld alatti római katolikus templom 200 méter mélyen épült, Zipaquirá város alatt. Kolumbiában járva már önmagában azért érdemes megnézni ezt a ma is működő templomot (ha ott kirándulunk, ne feledkezzünk meg Escobar kokainvízilovairól sem), mert nem mindennapi teljesítmény ilyen mélyen a földben kivájni egy ekkora barlangot, hát még templomot is faragni bele! A sókristályok csillogása, a márványszobrok és a kristályokon átszűrődő fény egészen egyedülálló látványt nyújtanak.

Under, Norvégia

Fotó: Facebook

A norvégiai Kristiansandban található az Under nevű étterem, ami egy építészeti remekmű és egyben egy gourmet étterem is. A félig felszín felett és félig a tenger alatt lévő étterem olyan hatást kelt, mint egy elsüllyedt hajó. Ebben az előkelő építményben öt és fél méterrel a felszín alatt élvezhetjük a vacsoránkat, ahol étkezés közben az Északi-tenger jeges áramlatait és a benne élő élőlényeket bámulhatjuk.

Tordai sóbánya – Románia

Fotó: Shutterstock

Erdély föld alatti vidámparkjának is szokták nevezni ezt az igen népszerű látványosságot. A föld alatti szórakoztató parkban a főszerep a sóbányászaté, ám e tevékenység köré remek kis tematikus parkot építettek: van panorámakerék (kis „óriáskerék"), minigolf, bowling, asztalitenisz és lehet csónakázni a föld mélyében megbúvó bányatavon, amely az egész attrakciót körbeöleli.

Derinkuyu – Törökország

Fotó: Shutterstock

A törökországi Kappadókia régióban található Derinkuyuban van egy földalatti, több ezer éves város. Érdekessége, hogy nyolc-tizenkét szint mélyen kanyarog, a bonyolult hálózat 85 méteres mélységig ér. Hogy miért építettek az itt élők ilyen mélyen várost? A Derinkuyu az arab-bizánci háborúk idején, i. sz. 780–1180 között épült és a betolakodók ellen ide menekültek a bizánciak, akik számára a szélsőséges időjárási viszonyok elől is jó menedékként szolgált. A föld alatti komplexum összesen 20 ezer fő befogadására képes.

Adzsantai barlangtemplomok, India

Az i. e. 2–1. és az i. sz. 5–6. század környékén épült szentélyeket gránitba vájták, ami egy nagyon kemény kőzet, így rengeteg erő és idő szükséges a kitermeléséhez, megformálásához. A 29 híres, föld alatti barlangból 4 buddhista templom és 25 kolostor. A föld alatti barlangrendszer az ősi indiai falfestészet legszebb fennmaradt példáit tartalmazza, éppen ezért az UNESCO világörökség része.

AMI MÉG ÉRDEKELHET