Itt az esti programod: társasjátékok, filmek és könyvek

Társasjátékok baráti vagy családi körben együtt töltött órákra. Különleges olvasnivalók és elhalasztott filmbemutatók – nem csak a hosszú téli estékre.

Fotó: GettyImages


TÁRSASJÁTÉK

Dixit, 3‒6 játékos, 30 perc

Fedőnevek, 2‒8 játékos, 15 perc

Kauzy Zomri, 2‒5 játékos, 15 perc

Catan telepesei, 3‒4 játékos, 60-75 perc

Dominion, 2‒4 játékos, 30 perc

Carcassonne, 2‒5 játékos, 30 perc

A társasjátékok minden unalmas partit feldobnak, az izgalmas vetélkedés adrenalinja pedig bármilyen hideg hétvégét felhevít. Nagyobb csoportok számára jó választás lehet a Fedőnevek, melyben két csapat tagjai próbálják leleplezni az ellenfél ügynökeit, és közben elkerülni a merénylőt. Tartalmas szórakozást kínál a fantáziánkat megmozgató és empátiánkat próbára tevő, díjakkal is elismert Dixit is. A szórakozást és a tanulást remekül ötvözi a szlovákiai reáliákat fókuszba helyező Hol van? – Szlovákia (Kde je to? – Slovensko) című játék, de érdemes kipróbálni a szatirikus Kauzy ZOMRI társast is. A birodalomépítő stratégiai játékok bevált klasszikusai közé tartozik a Catan telepesei, a Carcassonne és a Dominion.

KÖNYV

Rutger Bregman: Ľudskosť, N Press

Jaromír 99, Jan Novák: Čáslavská, Argo

Ennek a járvány sújtotta, bizonytalansággal és feszültséggel teli évnek a végén üdítő olvasmány lehet a holland Rutger Bregman (1988) Emberiség című, több mint 460 oldalas kötete. Az optimista kicsengésű alcímmel ellátott könyv az elmúlt kétszázezer évet pozitív változások és inspiráló történetek prizmáján keresztül mutatja be. Bregman másik bestselleréhez, az Utópia realistáknak című kötethez hasonlóan ezt is már 40 nyelvre fordították le. A többszörös olimpiai bajnok tornász, Věra Čáslavská töretlen helytállása képregényes életrajzban öltött testet. A sportolónő szembeszállt a hatalommal, küzdött depressziójával, és azt is képes volt feldolgozni, hogy fia akaratlanul saját apja halálát okozta.

FILMBEMUTATÓ

Fotó: InterCom

Nincs idő meghalni – Cary Joji Fukunaga

Halálos iramban – Justin Lin

Dűne – Denis Villeneuve

A járvány nemcsak az olyan filmek forgatását lassította le, mint a Mátrix 4 vagy a Batman, amelyek várhatóan idén kerülnek a mozikba, hanem több, még tavalyra tervezett filmbemutató időpontját is későbbre halasztotta. Idén áprilisban végre sor kerül a sorrendben 25. Bond-film, a Nincs idő meghalni premierjére, melyben a 007-es ügynök szerepében ismét Daniel Craiget láthatjuk viszont. Az ezúttal az űrben játszódó Halálos iramban akciósorozat kilencedik részének bemutatóját májusra halasztották. A Frank Herbert kultkönyvéből készült Dűne premierjét már többször is lefújták, az új időpontot szeptemberre tűzték ki. David Lynch sokat bírált filmjét követően a regény egész estés filmben történő adaptációjára ezúttal Denis Villeneuve rendező tesz kísérletet.

AMI MÉG ÉRDEKELHET