Tavasz Provence-ban

Akár holnap indulnánk.

Nizza
Fotó: Shutterstock

Provence minden évszakban csodálatos, de tavasszal különösen gyönyörű. A virágzó rétek és a végtelen tenger már önmagában elég ok arra, hogy felkeressük. Ilyenkor még az Azúr-part nyaralóhelyeit nem árasztják el tömegek, és nyugodt körülmények között fedezhetjük fel ezeket a nagy múltú tengerparti városokat.

Az Alpoktól a Földközi-tengerig húzódó Provence a romantikára vágyó utazók álma. Sokan fognak örülni annak a hírnek, hogy idén az álmuk könnyebben valóra válhat, mint a korábbi években: 2023-ban ugyanis Bécsből, Krakkóból és Budapestről is heti több járat közlekedik a dél-franciaországi Provence-Alpes-Côte d’Azur régió székhelyére, Marseille-be.

​Marseille

Franciaország legrégebbi városát görög hajósok alapították i.e. 600-ban Masszalía néven. Színes, sok nemzethez köthető öröksége lenyűgöző hellyé teszi Marseille-t, amelynek autentikus mediterrán hangulata garantálja a felejthetetlen élményeket. Franciaország második legnagyobb városa sok mindent kínál az ókori történelemtől kezdve a kulturális sokszínűségen át a gyönyörű tengerparti tájakig. Marseille legrégebbi része a kikötő közelében lévő Le Panier negyed. Bájos utcáit és sikátorait belengi a friss, sós illatú tengeri szellő, amely a legmelegebb nyári napokon is elviselhetővé teszi a hőmérsékletet.

A város minden ponjtáról látható a bizánci stílusú Notre Dame de la Garde bazilika, de kihagyhatatlan látványosság a régi kikötő – Le Vieux Port – is, ahova egykor az áruval megrakott hajók érkeztek a gyarmatokról. Napjainkban a jelen keveredik itt a múlttal: luxusjachtokat és régi halászcsónakokat egyaránt láthatunk. A kikötőt a Saint-Jean és Saint-Nicolas erődök veszik körül, a környéken pedig rengeteg kávézót és éttermet találunk.

Fotó: Shutterstock

​Toulon

A híres nyaralóhely 50 kilométerre keletre található Marseille-től. Toulon óvárosa súlyosan megsérült a második világháborúban, de megőrizte korábbi varázsát. A macskaköves utcákon sétálva igazi romantikus hangulatot élhetünk át, a szökőkutakkal díszített csendes tereken pedig megpihenhetünk egy szabadtéri kávézóban. A régi városháza – Hôtel de Ville – egy művészettörténeti unikum, a főbejárat feletti erkélyt tartó kariatida szobrok Pierre Puget (1620-1694) alkotásai.
A tengerparton található Le Mourillon negyed szűk utcáin élénk színű halászházak között sétálhatunk, és felmehetünk az erődszerű Tour Royale (királyi torony) tetejére, ahonnan lenyűgöző panoráma nyílik a Riviérára és az azúrkéken csillogó tengerre. Ez a mesebeli hangulatú negyed azonban nemcsak történelmet, hanem ínyenceknek való éttermeket és kiváló homokos strandokat is kínál, melyeket egy turistavonattal érhetünk el.

Fotó: Shutterstock

​Antibes

Az Azúr-part leghíresebb nyaralóhelyeiCannes és Nizza, ahol minden a csillogásról és a luxusról szól. Az éjjel-nappal lüktető nagyvárosok között azonban megbújik egy csodálatos városka, Antibes, amely mindazt képes nyújtani, amit nagy szomszédai, csak kellemesebb körülmények között. Antibes tökéletes kiindulópont az Azúr-part felfedezésére, de a turisták körében elsősorban épített öröksége és hosszú homokos strandjai miatt vonzó. A város gyönyörű természeti környezete és hamisítatlan provanszál hangulata sok impresszionista festőt, de több írót is megihletett. A 20. század ikonikus szerzője, Graham Greene szerint „Antibes az egyetlen város a Riviérán, mely megőrizte a lelkét”. Középkori óvárosát egy fal veszi körül, ahova egy kapun keresztül juthatunk be. A történelmi városközpont legmagasabb pontján a Grimaldi-kastély található, amelyben jelenleg a Picasso Múzeum működik. A spanyol festő az 1940-es években hosszabb ideig itt élt és alkotott. A múzeum tárlatának többsége Picasso antibes-i tartózkodása idején készült alkotásokból áll.

Fotó: Shutterstock

AMI MÉG ÉRDEKELHET