Čaro jari v Provensálsku

Provensálsko je nádherné vo všetkých ročných obdobiach, obzvlášť krásne je na jar. Rozkvitnuté lúky a nekonečné more sú vždy dostatočným dôvodom na jeho návštevu. V jarných mesiacoch nie sú letoviská na Azúrovom pobreží zaplavené davmi ľudí, čo znamená, že tieto známe prímorské mestá môžete objavovať v pokojných podmienkach.

Foto: Shutterstock

Provensálsko sa rozprestiera od Álp až po Stredozemné more a je snom romantických cestovateľov. Mnohých poteší, že tento rok sa im sen môže splniť ľahšie ako po minulé roky: v roku 2023 pribudnú lety z Viedne, Krakova a Budapešti do Marseille, sídla regiónu Provence-Alpes-Côte d’Azur.

Marseille

Foto: Office de Tourisme et des Congrès de Marseille

Najstaršie mesto vo Francúzsku založili grécki moreplavci v roku 600 p. n. l. pod názvom Massalia. Jeho pestré, mnohonárodné dedičstvo robí z Marseille fascinujúce mesto, ktorého autentická stredomorská atmosféra zaručuje nezabudnuteľné zážitky. Druhá najväčšia metropola Francúzska má čo ponúknuť, od starovekej histórie cez kultúrnu rozmanitosť až po nádherné pobrežné scenérie. Najstaršou časťou Marseille je štvrť Le Panier neďaleko prístavu. Jeho očarujúce uličky sú prevoňané sviežim, slaným morským vánkom, vďaka ktorému je teplota znesiteľná aj v tých najhorúcejších letných dňoch.

Bazilika Notre Dame de la Garde v byzantskom štýle je viditeľná z každého bodu mesta, ale neprehliadnuteľným je aj starý prístav – Le Vieux Port – kam kedysi prichádzali lode naložené tovarom z kolónií. Dnes sa tu mieša súčasnosť s minulosťou: vidieť tu môžete luxusné jachty aj staré rybárske lode. Prístav je obklopený pevnosťami Saint-Jean a Saint-Nicolas a v okolí je aj množstvo kaviarní a reštaurácií.

Toulon

Foto: unsplash

Známy dovolenkový rezort sa nachádza 50 kilometrov východne od Marseille. Staré mesto Toulon bolo ťažko poškodené počas druhej svetovej vojny, ale zachovalo si svoje pôvodné čaro. Prechádzkou po vydláždených uličkách a námestiach zdobených fontánami môžete zažiť skutočne romantickú atmosféru. Stará radnica – Hôtel de Ville – je unikátna v dejinách umenia, karyatidy (sochy) držiace balkón nad hlavným vchodom sú dielom Pierra Pugeta (1620 – 1694). Prejdite sa úzkymi uličkami v prímorskej štvrti Le Mourillon medzi pestrofarebnými rybárskymi chatrčami a vystúpte na vrchol Tour Royale (Kráľovská veža), odkiaľ sa vám naskytne úžasný výhľad na Riviéru a šumivé modré more. Táto rozprávková štvrť však neponúka len históriu, ale aj gurmánske reštaurácie a výborné piesočnaté pláže, na ktoré sa dá dostať turistickým vláčikom.

Antibes

Foto: unsplash

Najznámejšími dovolenkovými destináciami na Azúrovom pobreží sú Cannes a Nice, kde ide o pôvab a luxus. Medzi nepretržite pulzujúcimi veľkými mestami je nádherné mestečko Antibes. Antibes je ideálnym východiskovým bodom na objavovanie Azúrového pobrežia, ale jeho hlavným lákadlom je vybudované dedičstvo a dlhé piesočnaté pláže. Krásne prírodné prostredie mesta a nefalšovaná provensálska atmosféra inšpirovali mnohých impresionistických maliarov a niekoľkých literátov. Podľa ikonického spisovateľa 20. storočia Grahama Greena je „Antibes jediné mesto na Riviére, ktoré si zachovalo svoju dušu“. Jeho stredoveké staré mesto je obstavané múrom, do ktorého sa dá dostať len cez jednu bránu. Na najvyššom mieste historického centra sa nachádza zámok Grimaldi, v ktorom sa v súčasnosti nachádza Picassovo múzeum. Španielsky maliar tu v 40. rokoch minulého storočia dlhodobo žil a tvoril. Väčšinu expozície múzea tvoria diela vytvorené počas Picassovho pobytu v Antibes.

AMI MÉG ÉRDEKELHET