Prvá cesta z cigaretových filtrov je na Slovensku

Slovensko sa len málokedy môže popýšiť svetovým prvenstvom pri ekologických aktivitách. Existujú však výnimky. V októbri 2022 vyasfaltovali v Žiari nad Hronom prvú cestu, v ktorej boli primiešané cigaretové ohorky. A to pomáha životnému prostrediu hneď dvakrát.

Foto: Mesto Žiar nad Hronom

Keď v roku 2017 vyšla v Austrálii štúdia o možnosti využitia cigaretových ohorkov v stavebníctve, inšpirovala sa touto myšlienkou novovzniknutá firma v regióne Gron. V tejto firme s názvom EcoButt následne intenzívne pracovali na celosvetovom probléme v podobe cigaretových ohorkov. Tie sa totiž v prírode rozkladajú až 15 rokov. No za túto dobu dokážu cez dažďovú vodu do pôdy uvoľniť až 140 toxických a karcinogénnych látok.

Dlhá cesta skúmania

Foto: Mesto Žiar nad Hronom

Hugovi Repáňovi, zakladateľovi firmy EcoButt, sa myšlienka začala rodiť v hlave ešte v maturitnom ročníku na strednej škole. Dlhá cesta skúmania a inovatívnych možností viedla až k vlastnej porovnávacej štúdii firmy EcoButt. V nej zistili, že prímes cigaretových filtrov nemá na vlastnosti asfaltu žiaden vplyv. A prečo by sme ich do asfaltu mali primiešavať?

Projekt, ktorý chráni prírodu dvojnásobne

Foto: Mesto Žiar nad Hronom

Do bežného asfaltu sa pridáva celulózový granulát, ktorý zabraňuje stekavosti spojiva pri doprave. Granulát pochádza z bežnej celulózy, teda výrobku, ktorý sa vyrába zo stromov. EcoButt vyrába acetyl celulózový granulát z filtrov cigariet a tým nahrádza celulózu, pre ktorú by museli padnúť lesy. Okrem toho druhotne využíva odpad, ktorý doteraz končil len na skládkach.

Pilotný projekt zo Žiaru nad Hronom

Foto: Mesto Žiar nad Hronom

Prvá takáto cesta je v meste Žiar nad Hronom, odkiaľ pochádza Hugo Repáň aj firma EcoButt. Koncom októbra ju vyasfaltovali od Parku Štefana Moyzesa smerom na plážové kúpalisko. Ohorky pritom zbieralo mesto do desiatich špeciálnych nádob vyrobených priamo firmou EcoButt. Za rok ich v Žiari nad Hronom vyzbierali viac než 10 miliónov. Na širšie uplatnenie je teraz potrebné najmä rozšírenejší zber a zvoz ohorkov na ich ďalšie spracovanie. Otázkou je, nakoľko sa zvyšok našej spoločnosti zapojí. Možnosť zberu cigaretových ohorkov totiž EcoButt ponúka všetkým samosprávam, ale aj firmám na Slovensku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET