Prvá ferrata vo Vysokých Tatrách je sprístupnená

Zaistené horské cesty vybavené železnými lanami a stúpačkami, takzvané ferraty, sú populárne najmä v zahraničí. U nás sa medzi ferratami preslávila Skalka pri Kremnici, či Liptovské Revúce. Od tohto víkendu si ferratu môžete skúsiť aj v našich najväčších horách vo Vysokých Tatrách.

Foto: Facebook Jozef Kubáni

Zaistené horské cesty sú populárne preto, že si tu aj bežný turista môže zažiť vysokohorské lezenie so zvýšenou bezpečnosťou. Vysokým Tatrám sa tento svetový fenomén zatiaľ vyhýbal, no od 19. augusta 2021 sa situácia zmenila. Medzi Malou a Veľkou Studenou dolinou totiž sprístupnili prvú ferratu v našich veľhorách.

Súbežne s chodníkom

Foto: Facebook Jozef Kubáni

Ferratu vybudoval Klub slovenských turistov v rámci Interreg projektu Hory bez hraníc. Ferrata vedie súbežne so žlto značeným turistickým chodníkom, ktorý prechádza náročným terénom. Jej vybudovanie preto zvýšilo bezpečnosť tohto úseku medzi Malou a Veľkou Studenou dolinou. Pôvodne mala byť ferrata vo Vysokých Tatrách vybudovaná od vodopádu Skok na Predné Solisko v Mlynickej doline. V tejto lokalite však migrovali zvieratá a tak to ochrana prírody nedovolila a tak tento bol tento pôvodný návrh zamietnutý. Na novej lokalite prekonáte ferratu dlhú 450 metrov, s prevýšením približne 150 metrov. Jej schvaľovanie trvalo roky, jej vybudovanie paradoxne len tri týždne.

Rezervujte si viac času

Foto: Facebook Jozef Kubáni

Hoci je ferrata v ľahkej kategórii A až A+, dve miesta sú v klasifikácii kategórie B. Mal by ju zvládnuť každý zdatnejší turista, ktorý už má za sebou aj tie náročnejšie túry v Tatrách. Na cestu si však určite rezervujte oveľa viac času. Začnete z Hrebienka, pokračujete cez Zamkovského chatu až na Téryho chatu. Túto trasu by ste mali zvládnuť približne za 3 hodiny. Následne za jeden a pol hodiny prídete na Rázcestie pod Sedielkom. Priečne sedlo je považované za najnáročnejšiu horskú túru v Tatrách. Na tento okruh s prestávkami budete potrebovať aj 10 hodín. Preto vyrazte dosť zavčasu ráno, aby ste neriskovali návrat za tmy a dobre si skontrolujte predpoveď počasia, či nehrozia poobedňajšie búrky. Rozhodne odporúčame vybaviť sa ferratovým setom, ktorý si môžete prenajať priamo v Starom Smokovci.

Foto: Facebook Jozef Kubani

AMI MÉG ÉRDEKELHET