Prvé jarné bylinky pre vaše zdravie

Slnečné počasie týchto dní nabáda k prechádzke v prírode.

Foto: Unsplash / Kristine Cinate

Ak sa vydáte na výlet alebo len krátku prechádzku, pozerajte sa pozorne okolo seba – je veľmi pravdepodobné, že práve v tých dňoch naďabíte na mladé jarné rastlinky, ktoré sú skutočnými elixírmi pre zdravie. Organizmus vyčistia, ozdravia, vyživia či povzbudia. Spojte príjemné s užitočným a objavte s nimi vašu prírodnú lekáreň.

Podbeľ liečivý

Podbeľ s výrazným žltým vzhľadom kvetov si len ťažko pomýlime s inou rastlinou. Je nám dobre známy už z našich detských čias, keď nám mamky varili čaj zo sušeného podbeľu vždy, keď nás trápil kašeľ a svoje stále miesto má aj v detských ilustrovaných knižkách. Podbeľ sa tradične a okrem iného používa ako antioxidant - na posilnenie imunitného systému, zmiernenie kašľa, ničenie baktérií i ako protizápalové činidlo. Účinkuje hlienotvorne pri zápaloch horných dýchacích ciest, používa sa pri zápaloch žíl a kožných ochoreniach, povrchových vredoch a ranách z popálenín a zápaloch očí vo forme obkladu.

Často sa používa ako prírodný liek na zápalové stavy, ako je astma či dna, ktorá spôsobuje opuch a bolesť kĺbov. Čaj z neho pripravený je výborný pri liečbe infekcií dýchacích ciest, bolesti v krku, chrípky a horúčky.

Z podbeľa zbierame kvety práve počas kvitnutia (marec-apríl-máj). Po očistení ich sušíme riedko rozložené pol dňa na slnku, potom v tieni pri teplote do 45 stupňov.

Žihľava dvojdomá

Žihľava dvojdomá, alebo familiárne pŕhľava, je v ľudovom liečiteľstve známa už od čias starých Rimanov. Tí sa vetvičkami žihľavy šibali po boľavých kĺboch, aby odohnali reumatické bolesti.

Žihľava prekypuje životne dôležitými, regeneračnými minerálmi a vitamínmi, ktoré prispievajú k zdraviu, je preto ideálnou bylinkou pre tých, ktorí potrebujú naštartovať unavené, prepracované telo a myseľ. Žihľava obsahuje fytoživiny, ktoré pomáhajú vytvárať imunitnú reakciu, čím sa stáva vynikajúcou bylinkou pre tých, ktorí trpia sezónnymi alergiami (nádcha, svrbenie, slzenie očí a kýchanie), ako aj pre ľudí, ktorí sa vyrovnávajú so zvýšenými hladinami histamínu spojenými s únavou nadobličiek. Viaceré národy po celom svete používajú dokonca aj pre niekoho nepríjemné "pŕhlenie" touto rastlinkou na zrýchlenie toku krvi a uvoľnenie od bolestivých artritických kĺbov. Navyše, odstraňuje kašeľ a hlieny, zlepšuje činnosť srdcového svalu a zrýchľuje zrážanie krvi.

Listy žihľavy (najmä tie mladé) zbierame v čase kvitnutia (apríl/máj-september) a sušíme ich v tieni pri teplote do 50 stupňov.

Najlepší spôsob, ako si pripraviť túto bylinku, je chutný čaj alebo tinktúra.

Prvosienka jarná

Prvosienka dostala meno z latinského primus - prvý a ver - jar, a teda i svojim názvom potvrdzuje, že patrí medzi prvé jarné kvety. V ľudových poverách sa hovorí o tom, že na mieste, kde sv. Peter odložil kľúče, vyrástla prvosienka. Preto dostala ľudové pomenovanie „peterkľúč". Tento názov sa preniesol aj do českého jazyka.

Prvosienka jarná, alebo ľudovo ešte aj kaška, je skvelá pri starostlivosti o dýchacie orgány. Vďaka látke saponín účinne riedi hlieny v prieduškách a pľúcach, čím uľahčuje odkašliavanie. Okrem toho je prvosienka skvelým pomocníkom pri nachladnutí, chrípkach, astme a bronchitíde. Okrem dýchacích problémov je užitočná aj pri liečbe neuróz, stresu, migrén a chronickej nespavosti. Pôsobí odkašliavajúco a odhlieňujúco pri bronchitickom katare a čiernom kašli. Zmierňuje bolesti pri reumatizme a má antiseptické a antibiotické účinky.

Listy prvosienky zbierame v čase kvitnutia (marec/apríl-máj) alebo na konci kvitnutia. Sušíme ich v tieni.

Čaj z kvetov prvosienky čistí pleť, odstraňuje pehy a vyrovnáva vrásky. Čaj z koreňa je zas skvelým liekom pri dýchacích problémoch, močových kameňoch, reumatizme a dne.

Odvar z koreňa a kvitnúce vňate sa pije pri migréne a melanchólii.

Naozaj stačí, keď budeme v prírode pozorní - veď ako hovorí stará ľudová múdrosť – na každú chorobu vyrástla bylinka.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET