V tempe psieho záprahu

Mrazivá Aljaška či Škandinávia, to sú zvyčajne miesta, ktoré nám napadnú v súvislosti so psími záprahmi, mushermi, zasneženou krajinou, kožušinami, či špecifickým životným štýlom silne spätým s prírodou. Dobrou správou však je, že psie záprahy však môžete zažiť aj na Slovensku.

Foto: Shutterstock


Zažiť nezažité

Foto: MisroslavMarusak.sk

Celkom naisto netypická aktivita, s ktorou sa nestretávate každý deň, je možná aj u nás na Slovensku. Jazdou v psom záprahu zažijete jedinečné, vzrušujúce dobrodružstvo v malebnej zimnej krajine, nadviažete kontakt so psím záprahom a spoznáte tradície. Ponúka nezabudnuteľnú a fyzicky zaujímavú aktivitu v prírode, ktorá poskytuje oddych od tradičných cestovateľských zážitkov. Navyše, stráviť pár hodín času s nie jedným, ale hneď niekoľkými huňatými psíkmi je pre milovníkov najlepších priateľov človeka zážitok sám o sebe.

Psie záprahy historicky

Foto: ParkSnow

Najstaršie archeologické dôkazy o postrojoch pre psov sa vyskytujú v lokalitách kanadského Thule a existujú domnienky, že práve týmto ľudom patrí zásluha za tento nevšedný druh dopravy, ktorý výrazne zvýšil možnosti prežitia, obživy a prepravy počas zimných mesiacov.

V severských krajinách sa vytrvalosť psov používa na lov a cestovanie už viac ako tisíc rokov. Napriek tomu, že záprahy sú oficiálne uznávané ako národný šport Aljašky, jeho korene siahajú do chladnej Kanady. Je veľmi náročné určiť, kto mohol byť prvým človekom, ktorý zapriahol psy do saní.

Aj keď Slovensko nie je tak rozšírené pre mushing ako niektoré arktické alebo subarktické oblasti, aj tu má svoju históriu a nadšencov, najmä v oblastiach s vhodnými zimnými podmienkami. Mushing, často s priateľskými sibírskymi huskyami alebo inými plemenami, sa prevádzkuje tam, kde je počas zimných mesiacov stála snehová pokrývka.

Psie záprahy na Slovensku 

Ak by ste si takúto zábavu chceli dopriať, odporúčame vydať sa napríklad na Donovaly. Ak ste skôr fanúšikmi sledovania, než vozenia sa, v dňoch 10. – 11. februára 2024 sa v Zuberci bude konať jubilejný 20. ročník Veľkej ceny Zuberca práve v tomto športe. Na Orave si však aj zajazdíte, napríklad v najchladnejšej obci krajiny, v Oravskej Lesnej.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET