Päť rakúskych regiónov pre vašu rodinnú lyžovačku

Slovensko má to šťastie, že jedna z najlepších svetových lyžiarskych destinácií, Rakúsko, je jeho priamym susedom. Naprieč touto malebnou krajinou nájdete množstvo lyžiarskych stredísk a v Drive magazine sme pre vás vybrali tie, kam smelo môžete zobrať celú rodinu.

Foto: Saalbach


Tirolsko – SkiWelt, Skicircus, Ski Juwel

Foto: SkiWelt

Neďaleko nemeckých hraníc pri meste Kufstein a známom jazere Chiemsee sa nachádza najväčšia prepojená lyžiarska oblasť Rakúska – SkiWelt. Tá spája obce Brixen im Thale, Ellmau, Going, Hopfgarten, Itter, Kelchsau, Scheffau, Söll a Westendorf pomocou 90 vlekov a lanoviek a ponúka 288 kilometrov lyžiarskych tratí. Množstvo z nich je modrej farby, a teda vhodných aj pre deti. Tie sa môžu učiť lyžovať v jednej z 22 lyžiarskych škôl a večer všetci vyšťavíte poslednú energiu na najväčších osvetlených lyžiarskych svahoch Rakúska v Sölli.

Tirolský lyžiarsky raj pokračuje aj v neďalekých strediskách. Ski Juwel v Alpbachtal Wildschönau to je 45 lanoviek, 113 kilometrov zjazdoviek, dva snežné parky a desať škôl pre aj tých najmenších. Ubytovanie, ako sa v Rakúsku patrí, ponúka horské chaty, ktorých tu je cez 25.

SkiWeltu smelo konkuruje neďaleký Skicircus Saalbach Hinterglemm pri Zell am See. Z ich 270 kilometrov zjazdoviek je 140 modrej farby a svahy pre najmladších sú tu skutočne robené tak, že lyžovanie chytí každého. K tomu na vás čakajú sánkovačky a freestylové parky.

Salzbursko a Štajersko – Ski Amadé

Foto: Ski Amadé

Asi hodinu jazdy južne od Saluzburgu je známe stredisko Ski Amadé. Ak vás čísla z Tirolska neohromili, skúste toto miesto, ktoré spája 25 lyžiarskych stredísk a ponúka vám 760 kilometrov zjazdoviek. Z nich je až 270 modrých a rovnaký počet je aj lanoviek, ktoré vás vždy dostanú vyššie, aby ste zlyžovali do jedného z piatich regiónov: Gastein, Grossarltal, Hochkönig, Salzburger Sportwelt a Schladming-Dachstein. Klobúk dole, ak tu počas dovolenky stihnete zjazdiť všetky trate.

Voralrbersko – Brandnertal

Foto: Voralrberg Alpenregion

Ak máte chuť zájsť na opačný koniec Rakúska, až k hraniciam s Lichtenštajnskom, zavítajte s rodinou do strediska Brandnertal. Tunajšie tri dediny v údolí, Bürs, Bürserberg a Brand, vám dajú útulnú horskú atmosféru, vždy prítomnú scenériu majestátnych hôr navôkol a pokojnejšiu atmosféru než v top strediskách. Tomu zodpovedá aj dĺžka tratí na takmer 65 kilometroch.

Korutánsko - Bad Kleinkirchheim

www.youtube.com

Winter-Saisonstart 09.12.2022 | Bad Kleinkirchheimer Bergbahnen

Necelých 40 kilometrov severne od Villachu leží pohodové stredisko Bad Kleinkirchheim. Na 103 kilometroch zjazdoviek vás vyvezie 24 lanoviek a po vymrznutom dni s unavenými nohami neodoláte termálnym vodám v Thermal Römerbad, kde okrem masážneho centra máte k dispozícii 5 termálnych bazénov a 13 sáun. Ak si budete chcieť dať od lyžovania prestávku, máte možnosť sánkovačiek, jazdy na konskom záprahu alebo si obujte snehule a objavujte nádherné rakúske doliny a nekonečné kopce.

Dolné Rakúsko – Semmering a Stuhleck

Foto: Steiermark.com

Ak je pre vás strašiakom zimná cesta naprieč celým Rakúskom, pre Slovákov sa osvedčilo azda najbližšie väčšie stredisko na pomedzí Dolného Rakúska a Štajerska. Cesta na Semmering vám zaberie len niečo málo vyše hodiny a ocitnete sa v najstaršom lyžiarskom stredisku v Európe. Od roku 1888 tu fungujú lyžiarske svahy, väčšina z ich 14 kilometrov je osvetlených. Osvetlená je aj trojkilometrová sánkarská dráha a bežkári si vychutnajú 12 km tratí na bežecké lyžovanie.

O len 9 kilometrov ďalej, v obci Spital am Semmering, sa dostanete k ešte väčšiemu pôžitku na lyžiach – stredisku Stuhleck. Tu sa začína lanovka, ktorá vás vezme k ďalším 11 vlekom a lanovkám a 26 kilometrov ďalších tratí. Štyri požičovne, tri lyžiarske školy a 12 reštaurácií dopĺňajú tunajšie služby, pričom určite zavítajte do Panorama Restaurant W11, odkiaľ sa určite budete chváliť peknými fotkami. Potom už len užívajte lyže alebo aj päťkilometrovú sánkovačku a rýchly dojazd domov späť na Slovensko.

AMI MÉG ÉRDEKELHET