A tavasz egyik nagy slágere: így készül a rebarbarás pite

Frissítő és különleges íze miatt mindenképp megéri elkészítenünk!

rebarbarás pite

A tavasz egyik első zsenge zöldségeként tartjuk számon a rebarbarát, amelynek szára hozzávalóként leginkább süteményreceptekben köszön vissza. Fanyar íze miatt ugyan nem örvend széles körben népszerűségnek, egyedi íze és ásványianyag-tartalma miatt mégis érdemes fogyasztanunk. Alábbi cikkünkben egy nagyszerű pite receptjét mutatunk meg — a rebarbara főszereplésével.

A tavasz beköszöntével könnyű, légies süteményekre fenjük leginkább a fogunkat. Az alábbi rebarbarás pite mindezt a tavaszi ízélményt megadja: egyszerre édes és fanyar olvadó töltelékével, ropogós tésztájával sokunkat egyből le fog venni a lábáról.

Nem mellesleg számos egészségügyi előnnyel is jár a rebarbara:

remek szomjoltó és rengeteg ásványi anyagot, illetve A-,B-,C-,E-,K-vitamint is tartalmaz a barbárok gyökere.

Ezt is nézd meg! Nem fogod elhinni, milyen összetevők kerülnek a világ legrégibb desszertjébe

Összetevők

  • 1 (400-500 grammos) csomag előkészített pitetészta;
  • 1 nagy tojás;
  • 1 teáskanál víz;
  • kb. 6 szár rebarbara;
  • 3/4 csésze kristálycukor;
  • 1/4 csésze kukoricakeményítő;
  • 1/2 teáskanál őrölt fahéj;
  • 1/4 teáskanál só;
  • 2 evőkanál cukor.

Elkészítése

Fotó: Shutterstock

Tegyünk egy rácsot a sütő közepére, melegítsük fel 190 Celsius-fokra. Tekerjük ki az egyik pitekérget, és tegyük át egy tálba. Ezután nyomjuk a tésztát a tál aljára, illetve oldalára óvatosan úgy, hogy ne lyukasszuk ki azt.

Egy villa segítségével egy kisebb tálban verjük fel a tojást és tegyük hozzá a kanál vizet. Kenjük meg ezek után a pite tésztáját egyenletes rétegben a tojásos vízzel. Mindezt hűtsük le, amíg a tölteléket elkészítjük.

Tegyük a rebarbarát, a cukrot, a kukoricakeményítőt, a fahéjat és a sót egy nagy tálba, és forgassuk össze, amíg jól össze nem keveredik. Öntsük az egészet — beleértve a folyadékot is — az előkészített kéregbe.

Ez is érdekelhet: Gyorsan elkészíthető, könnyű és finom az Olaszok gyógylevese

Tekerjük ki a második pitetésztánkat egy munkafelületre, majd egy kerek vágóeszközzel vagy hámozó késsel készítsünk nyolc-tíz szellőzőnyílást a tésztába. (Alternatív megoldásként használhatunk egy szívószálat is.)

Fontos, hogy a tölteléknek sok szellőzőnyílása legyen, különben nem fog besűrűsödni.

Helyezzük végül a második tésztalapot a pitére a töltelék fölé, és a széleket szorítsuk össze. A tészta tetejét és széleit kenjük meg ezt követően tojással és szórjuk meg bőségesen cukorral. Ekkor tegyük be a felmelegített sütőben és süssük addig, amíg a töltelék bugyborékol, 40-45 percig.

Lényeges, hogy ellenőrizzük fél óra után, mivel lehet, hogy a pite tetejét vagy a szélét alufóliával le kell takarni, ha a kéreg túl sötét lenne.

Mielőtt pedig tálalnánk — a The Kitchn receptje szerint — hagyjuk a pitét legalább négy órán keresztül egy rácson hűlni.

AMI MÉG ÉRDEKELHET