Receptek elfeledett gyümölcsökből és zöldségekből

Csicsóka, kökény, egres... akiknek rossz a marketingje, viszont nagyon egészségesek.

Fotó: Shutterstock
Van jónéhány olyan zöldség és gyümölcs, melyeknek már csak a nevét ismerjük, de kinézetükkel, felhasználási módjukkal nem vagyunk tisztában. Ilyen például a kökény, az egres, a som, a naspolya, a mángold, a vízitorma vagy a csicsóka. Egykor gyakran előfordultak nagy- és dédszüleink étlapján, és bár manapság csak elvétve termesztik őket, de a piacokon néha azért fel-feltűnnek. Próbáljuk ki őket, vigyünk ősi ízeket a modern konyhánkba!

Régi-új zöldségek

A csicsóka Észak-Amerikából származik, hozzánk az 1600-as években hozták be, jóval a burgonya előtt – sokáig a „szegények krumplija" volt. Szinte bármilyen talajban megterem, hátránya viszont, hogy göröngyös formája miatt nehézkes a feldolgozása. A burgonyát gyakorlatilag teljes mértékben helyettesíti. Igazi tápanyagbomba a mángold. Rendszerint a zsenge levélzetét fogyasztjuk – egy valódi szuperélelmiszer, ugyanis óriási mennyiségű vitamint, ásványi anyagot, rostot és fehérjét tartalmaz. Könnyen termeszthető növény, leveleit tavasztól őszig szedhetjük és sokféleképpen felhasználhatjuk – kiválóan helyettesíti például a spenótot.

Csicsókafánk

Fotó: Shutterstock

A csicsókát megtisztítjuk és római köménnyel és egy kis kardamommal sós vízben megfőzzük, majd turmixoljuk. Egy kevés főzővízben felfuttatjuk az élesztőt. Hozzáadjuk a csicsókához az élesztőt, a lisztet és egy kevés olajat. Összekeverjük és kelni hagyjuk. Kelesztés után kanállal forró olajba szaggatjuk, kisütjük és tálaljuk.

Soparnik

www.youtube.com

A mángoldleveleket megmossuk, a vastag szárrészt levágjuk és a leveleket csíkokra vágjuk. A zöldhagymát és a petrezselymet felaprítjuk, hozzáadjuk a felszeletelt mángoldhoz. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk egy kevés olívaolajat és összekeverjük. A tésztához a lisztet és a sót összedolgozzuk olívaolajjal és vízzel. Lágy, könnyen nyújtható tésztát gyúrunk, amit két egyforma részre osztunk. Az egyik felét kinyújtjuk, tepsire tesszük és ráhalmozzuk a mángoldos keveréket, amire feta sajtot morzsolunk. A tészta másik részét is kinyújtjuk és betakarjuk vele a tölteléket. Az alsó és a felső tészta szélét összenyomjuk, hogy ne nyíljon szét. Előmelegített sütőben készre sütjük, a tetejét reszelt fokhagymás olívaolajjal megkenjük és tálaljuk.

Bogyós gyümölcsök reneszánsza

A kökény jellegzetes hamvaskék termése első ránézésre akár áfonyának is tűnhet. Kissé fanyar ízének köszönhetően szinte minden fűszer jól illik hozzá. Gazdag vitaminforrás, kiváló immunerősítő és vértisztító hatása is van. Az egyik legértékesebb régi gyümölcs az egres. Vitamintartalma rendkívül magas, segíti az emésztést, jó hatással van a szívre, májra és a vesére is.

Kökényleves grillázsmorzsával és tejszínhabbal

Fotó: Shutterstock

A kökényszemeket megmossuk, és felöntjük annyi vízzel, ami ellepi. Adunk hozzá szegfűszeget és fahéjat, és ha megfőtt, ízlés szerint édesítjük. Kicsit áttörjük, szűrőn átpasszírozzuk, majd vaníliás cukrot keverünk hozzá. A grillázshoz a cukrot karamellizáljuk, közben a dióféléket felaprítjuk, sütőpapírra tesszük és ráöntjük a karamellt. Ha megdermedt összetörjük. A tejszínt a cukorral kemény habbá verjük. A levest tányérba merjük, megszórjuk a grillázzsal és tejszínhabbal díszítjük.

Könnyű sütemény egresből

Fotó: Shutterstock

A megtisztított egrest beleszórjuk a kivajazott sütőtálba, meglocsoljuk bodzaszörppel és pici vodkával. A lisztet a cukorral és egy csipet sóval egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a tejszínt, a tojásokat és csomómentesre keverjük. A tésztát az egresre öntjük, és előmelegített sütőben megsütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

AMI MÉG ÉRDEKELHET