Liečivá pochúťka: kozí syr

Už dlho vieme, že kozie mlieko má oproti kravskému mlieku mnoho výhod a to isté platí aj pre kozí syr. Najväčšiu tradíciu má vo Francúzsku, ale zohráva dôležitú úlohu aj v španielskej a gréckej gastronómii. Pre jeho charakteristickú chuť ho u nás veľa ľudí nemá v láske, aj keď kozí syr je zdravá pochúťka, s ktorou môže byť náš jedálniček pestrejší. Oplatí sa vyskúšať!

Foto: Shutterstock

V porovnaní so syrmi vyrobenými z kravského mlieka má kozí syr nižší obsah tuku a cholesterolu, preto jeho pravidelnou konzumáciou môžeme znížiť riziko srdcových a pečeňových ochorení. Obsahuje iný typ kazeínu (druh proteínu, ktorý je dôležitou zložkou syra) ako kravský syr. Zatiaľ čo kazeín v kravskom syre zvyšuje riziko cukrovky 1. typu a inzulínovej rezistencie, kazeín nachádzajúci sa v kozom syre poskytuje ochranu pred týmito chorobami.

Ako sa vyrába kozí syr?

Foto: unsplash

Kozí syr sa väčšinou vyrába v malých továrňach, súkromných farmách, zvyčajne tradičnou metódou, to znamená ručne. Rovnako ako kravský syr sa vyrába v mnohých variáciách a jeho chuť sa môže pohybovať od pomerne jemnej až po veľmi silnú. Môže byť vyrobený bez povlaku alebo s povlakom – najznámejšie z nich sú plesnivé, kvasinkové, zlatožlté alebo takzvaný rúž, ktorý je tiež druhom plesne. Často býva obsypaný bylinkami alebo nakladaný v oleji. Je na nás, ktorú verziu uprednostníme, no oplatí sa začať s jemnejšími príchuťami. Kozí syr sa dá v kuchyni využiť na nespočetné množstvo spôsobov: dá sa z neho urobiť krémová nátierka, vyprážať alebo grilovať. Môžeme ho podávať s dusenou alebo grilovanou zeleninou, zemiakmi a dokonca aj ovocím.

Chèvre chaud – pečený kozí syr so šalátom a medovou vinaigrette

Foto: Sorosebonbons.fr

Najprv pripravíme vinaigrette z medu, horčice, oleja, octu a worcesterskej omáčky. Chlieb nakrájame na plátky, potrieme cesnakom, na chlieb uložíme plátok kozieho syra podľa vlastnej chuti a potom pokvapkáme olivovým olejom. Plátky takto pripraveného chleba položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre, kým sa syr neroztopí. Medzitým pripravíme šalát. Listy šalátu rôzneho druhu umyjeme, položíme na tanier, posypeme opečenými semienkami a na vrch položíme plátky chleba. Pokvapkáme omáčkou vinaigrette, podľa chuti osolíme a okoreníme. Pred podávaním ozdobíme nakrájanými varenými vajcami a nasekanou petržlenovou vňaťou.

Pečené figy s kozím syrom

Foto: Pixabay

Čerstvé figy umyjeme, osušíme a potom ich nakrájame na štvrtiny bez toho, aby sme ich úplne prekrojili. Trochu ich pootvoríme a vtlačíme do nich malý kúsok kozieho syra. Takto pripravené figy poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkáme olivovým olejom, okoreníme podľa chuti mletým čiernym korením a dáme piecť do vyhriatej rúry. Kým sa figy pečú, nakrájame bagetu na plátky a opečieme ich z oboch strán na suchej panvici. Pri podávaní dáme figy na tanier spolu s opečenými plátkami bagety, nakoniec pokvapkáme voňavou šťavou z opečených fíg a podávame ešte teplé.

Vaječný krém s kozím syrom

Foto: Lilafuge.hu

Na prípravu vaječného krému si najskôr uvaríme vajíčka na tvrdo. Medzitým si uvaríme špargľu vo vriacej vode. Uvarené vajíčka rozdrvíme vidličkou, pridáme nasekanú pažítku, soľ a korenie podľa chuti. Špargľu a kozí syr nasekáme v mixéri na kúsky a nakoniec zmiešame s vajíčkom. Podávame s toastom.

AMI MÉG ÉRDEKELHET