RAJ BEŽKÁROV

Horehronské lúky a pláne pokryté bohatou snehovou nádielkou dotvárajú v kontraste s končiarmi Nízkych Tatier atmosféru rozprávkovej zimnej krajiny.

Foto: Za horami za dolami

V srdci Slovenska, medzi štítmi Nízkych Tatier a Slovenským rudohorím, predelený našou druhou najdlhšou riekou, sa rozprestiera írečitý región Horehronie. Na území od Banskej Bystrice po Telgárt ponúka spektrum tých najrozmanitejších prírodných krás. Dnešný charakter Horehronia, známeho tradičným viachlasným spevom zapísaným do zoznamu UNESCO, železiarskym priemyslom i ovčiarstvom, predstavuje súzvuk stáročiami pestovanej ľudovej tradície, pozostatkov valašskej kolonizácie i prítomnosti slávneho nemeckého šľachtického rodu Coburgovcov, ktorý tu dlhé roky viedol prosperujúce podniky.

REGIÓN PARTIZÁNOV

Foto: Horehronské múzeum

Do horehronských lesov sa v roku 1944 roztrúsili stovky partizánov bojujúcich proti nacistickému Nemecku. Dejiny protifašistického odboja dnes zhmotňujú expozície Múzea Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici. Budovu z roku 1969, rozdelenú na dve časti spojené mostom, obklopuje park so skanzenom ťažkej vojenskej techniky.

Kultúrou Horehroncov i dejinami remeselníctva a literatúry prevedú návštevníkov expozície Horehronského múzea v Brezne. V zrenovovaných priestoroch starej sypárne na evanjelickej fare sa nachádza výstava venovaná spisovateľovi Martinovi Rázusovi, na rovnomennej ulici zasa nájdete zachovanú modrotlačovú dielňu s unikátnou drevenou mangľovňou, ktorou sa kedysi finálne hladili tkaniny.

RAJ PRE BEŽKÁROV

Foto: Za horami za dolami

Dlhotrvajúca snehová pokrývka i teploty klesajúce hlboko pod nulu vytvárajú ideálne podmienky na zimné športy. Obľúbeným aktívnym relaxom Horehroncov je bežecké lyžovanie. Popri objavovaní nedotknutých lesov a lúk majú bežkári na výber z približne 80 kilometrov profesionálne upravených bežkárskych tratí. Vedú okolo legendami opradenej Kráľovej hole, prejsť môžete aj popod turistami vyhľadávaný Chmarošský viadukt.

BIATLON AJ PRE VEREJNOSŤ

Foto: Za horami za dolami

Národné biatlonové centrum v Osrblí je dostupné aj pre verejnosť. K dispozícii sú každoročne od 15. decembra dva upravené bežkárske okruhy. Nároky lyžiarov uspokojí hneď niekoľko stredísk. Približne 45 kilometrov zjazdoviek ponúka stredisko Jasná Nízke Tatry, ktoré presahuje z Liptova aj na južné, horehronské svahy pohoria. V Ski Tále sú zasa k dispozícii špeciálne animácie pre deti. Počas zimného výletu na Horehronie môžete natrafiť aj na slovenské biatlonové špičky. Rodáčky z Brezna - sestry Fialkové i mnohí ďalší totiž trénujú v Národnom biatlonovom centre v Osrblí. Areál s dvomi dráhami môže medzi 8.00 a 19.00 využívať aj verejnosť. Alebo sa príďte pozrieť na európsku biatlonovú špičku, ktorá v rámci IBU CUP-u zavíta od 5. do 8. januára 2023 práve do Osrblia.

Mimo lyžovania, bežkovania či sánkovania praje horehronská zima aj turistike. Nenáročné trasy Lesníckeho skanzenu Vydrovo sú síce v zimných mesiacoch uzatvorené, no môžete dosiahnuť napríklad geografický stred Slovenska. Ak radi zdolávate významné geografické body, nevynechajte srdce krajiny. Je ním 1255 vysoký vrch Hrb v masíve Ľubietovského Vepra. Turistická trasa vedie z Ľubietovej alebo z Brusna.

LEGENDÁRNE BUCHTY

Foto: Krčmička u Falťanov

Horehronské gazdiné varili po celé generácie jedlá z kvalitných lokálnych surovín. Dodnes známymi sú napríklad horehronské gule - guľky zo zemiakového cesta plnené údeným mäsom, podávané s kyslou kapustou. Medzi vychýrené špeciality patria buchty Zbojská. Poctivo pripravené kysnuté cesto plnené sladkými i slanými plnkami sa stalo oficiálnym regionálnym produktom Horehronia, ktorý denne pečú v Krčmičke u Falťanov v sedle Zbojská. V blízkosti sa nachádza aj salaš s reštauráciou s bohatou ponukou tradičných lokálnych špecialít.

AMI MÉG ÉRDEKELHET