Rekordné teploty počas veľkonočného víkendu

Jedno je isté, veľký kabát nosiť nemusíme!

Počasie v uplynulom týždni bolo dosť chaotické, keď príjemné počasie niekoľkokrát v priebehu niekoľkých hodín vystriedala zimná zima. Podľa predpovedí počasia bude tento trend pokračovať aj po zvyšok nasledujúceho roka, ale počas predĺženého veľkonočného víkendu nás čaká fáza oteplenia.

Kým 23. marca bolo v Moravskom Svätom Jáne (okres Senica) cez deň zaznamenaných 22,1 stupňa Celzia, na druhý deň to bolo o 12 stupňov menej, 10,2 stupňa Celzia

− uviedol Pavol Faško, klimatológ Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

Odborník vysvetlil, že vzhľadom na našu geografickú polohu nie je na jar nezvyčajné striedanie teplejšieho a chladnejšieho počasia. Tento rok je to však určite výraznejšie, pretože teploty sú v teplejších obdobiach vyššie ako zvyčajne.

Víkend 23-24. marca bol citeľne chladnejší, ale so začiatkom nového týždňa začali teploty opäť stúpať a vrchol dosiahnu počas veľkonočných sviatkov od 29. marca do 1. apríla.

V skutočnosti sa očakáva počasie typické skôr pre koniec apríla alebo začiatok mája.

Foto: Shutterstock

Aktuálne predpovede naznačujú, že od soboty do pondelka bude cez deň až 24 stupňov. Ak sa tak skutočne stane, bude to znamenať rekordne vysoké teploty pre krajinu.

Okrem toho bude dochádzať k výraznému pohybu vzduchu, čo by mohlo ovplyvniť šancu, že teploty cez noc neklesnú pod 10 stupňov Celzia.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.


AMI MÉG ÉRDEKELHET