Rakúsku miznú ľadovce, úplne zmiznú do 45 rokov

Podľa odbornej štúdie ľadovec Pasterze zaznamenal rekordný ústup.

ľadovec
Foto: Ingemar Wibmer

V najnovšej správe Rakúskeho alpského spolku došlo k dramatickému ústupu ľadovcov,. Čo to znamená pre našu klímu a ako by sme mali reagovať?

Ústup o dvesto metrov ročne

Rakúske ľadovce sa čoraz viac zmenšujú a to s alarmujúcou rýchlosťou. Podľa najnovšej správy Rakúskeho alpského spolku zaznamenal ľadovec Pasterze, najväčší ľadovec v krajine, v období 2022/23 rekordný ústup o 203,5 metra. Toto číslo predstavuje nový negatívny rekord a poskytuje ďalšie dôkazy o rýchlych zmenách našej klímy.

Ustupuje 92 z 93 ľadovcov

Foto: B. Zagel

Správa, ktorú pripravili dobrovoľníci Rakúskeho alpského spolku, zahŕňala pozorovania 93 ľadovcov po celej krajine. Okrem jediného všetky ľadovce vykázali úbytok, pričom priemerná strata dĺžky ľadovcov bola 23,9 metra. Tento údaj je tretím najvyšším v 133-ročnej histórii meraní spolku a poukazuje na zvýšené teploty a dlhšie obdobia topenia.

Rekordné úbytky a ich význam

Najväčší ústup zaznamenali ľadovce v oblastiach Korutánsko a Tirolsko, kde okrem Pasterze ustúpil o 127 metrov aj ľadovec Rettenbachferner. Tieto úbytky nie sú len číslami, sú to varovné signály pre klimatickú politiku, ktoré poukazujú na potrebu okamžitej ochrany týchto citlivých ekosystémov.

Vplyv na turizmus a prirodzené prostredie

Foto: Österreichischen Alpenverein

Zmenšujúce sa ľadovce majú značný dopad nielen na klimatické podmienky, ale aj na turizmus a prirodzené prostredie. Rakúsky alpský spolok vyzýva k radikálnej zmene v prístupe k turizmu, kde by sa malo prednostne dbať na ochranu a udržateľný rozvoj, aby sa zabránilo ďalšiemu poškodzovaniu ľadovcových oblastí.

Aktuálny ústup ľadovcov by mal byť pre všetkých z nás zvončekom na poplach. Ak má Pasterze vo Vysokých Taurách 8,4 kilometra, dvesto metrov ročne je masívny úbytok. Ľadovce prestanú byť atrakciami lákajúcimi turistov, horské chaty a hotely zaniknú pre neopodstatnenie a lyžovanie na ľadovcoch bude tiež minulosťou. No minulosťou bude aj niečo, čo tu bolo po tisícky rokov a zaniklo behom pár desaťročí intenzívnych dopadov človeka na klímu na Zemi.

Foto: V. Raich

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET