Repülj okosan, hogy ne érjenek kellemetlenségek!

Apróságok, amik sokat tudnak segíteni.

Fotó: Shutterstock
Hosszú hónapokig tartó bezártság után 2022-ben hatalmas erővel újult meg az utazási kedv, a közel kétéves járványidőszak alatt elvándorolt munkaerőt azonban képtelenség ilyen gyorsan pótolni, ezért szinte minden országban és minden munkakörben hiány van – a pilótáktól a poggyászrakodó munkásokig. A bosszantó késések miatt nem érdemes a légitársaságokat szidni, hiszen nem szándékosan szúrnak ki velünk, az idegeskedéssel pedig csak magunknak ártunk. Inkább legyünk minél körültekintőbbek, valamint próbáljuk mérsékelni a kockázatokat és a stresszt!

Foglaljunk közvetítők nélkül!

A repüléssel kapcsolatban a legfontosabb, hogy kerüljük a közvetítőoldalakat, mindig közvetlenül a légitársaságnál foglaljunk! Lehet, hogy kicsit drágább lesz így, de bármilyen probléma esetén jóval könnyebb így az ügyintézés. Ha tehetjük, válasszunk reggeli gépet: nagyobb az esélye, hogy időben elindul, mert ha napközben egy járat megcsúszik, borul az egész menetrend.

Fotó: Shutterstock

Ugye? Mi szóltunk!

Ne halogassuk az indulást!

Bár korábban sokszor elég volt egy-másfél órával a járat indulása előtt kiérni a repülőtérre, most nagyon fontos, hogy a járat indulása előtt két órával már legyünk ott a repülőtéren. Ez akkor is érvényes, ha csak kézipoggyásszal utazunk, és már otthon elkészítettük a beszállókártyát, a sorok ugyanis az útlevélvizsgálatnál és a biztonsági ellenőrzésnél is felduzzadhatnak.

Fotó: Shutterstock

Fuss, Forest, fuss!

Hátamon a zsákom...

A repülőgépek késésére és törlésére most még több helyen rárakódik a poggyászkezelés káosza is. Ha csak megoldható, ne vigyünk többet egy kézipoggyásznál, ez a legbiztosabb módja, hogy ne vesszen el semmi. A nem kizárható nagy késés esetére legyen a kézipoggyászban valami nassolnivaló (banán, csoki, müzliszelet) és egy kulacs, amelyet megtölthetünk az ivókutaknál vagy a mosdóban.

Fotó: Shutterstock

Befér az még oda!

​Önkiszolgáló poggyászfeladás

Ha mégis van feladni való csomagunk, akkor – amennyiben a légitársaság lehetővé teszi – vegyük igénybe az önkiszolgáló poggyászfeladó automatákat! A rendszer lényege, hogy egy erre szolgáló poggyászfeladó pultnál magunk mérjük le a bőröndöd súlyát, a nyomtatott vagy elektronikus beszállókártyán feltüntetett vonalkódot beszkennelve kinyomtatjuk a poggyászcímkét, majd beolvassuk egy kézi szkennerrel és felhelyezzük a poggyászt a futószalagra.

Fotó: Shutterstock

​Válasszuk az üzleti várókat!

Míg korábban csak azok használhatták az üzleti várókat a budapesti repülőtéren, akiknek business osztályra szólt a jegyük vagy a megfelelő hitelkártyával rendelkeztek, ma már egy díj befizetésével is elérhető ez a szolgáltatás. A Plaza Premium Lounge nemzetközi lánc két várót is nyitott Budapesten, amelyekben hideg és meleg ételekkel, zuhanyzóval és a kifutópályákra nyíló kilátással várják az utazókat.

Fotó: Shutterstock

Legalább a munkából nem maradunk ki.

​Számoljunk a késésekkel!

A pánik elkerülésének az a legjobb módja, ha tudatosítjuk magunkban, hogy megnőtt a késések valószínűsége. Ha átszállással utazunk, ne centizzük ki a csatlakozást, foglaljunk lemondható szállásokat és ne tervezzünk halaszthatatlan programot az érkezés napjára, ha pedig fontos családi eseményről, tárgyalásról van szó, inkább válasszunk egy korábbi járatot!

AMI MÉG ÉRDEKELHET