Így változik a repülés pandémia idején

Jobb, ha előre felkészülünk, és nem a reptéren ér bennünket a meglepetés.

covid pandemia koronavirus
Fotó: Getty Images
Szigorítások, új szabályok, fertőtlenítés, távolságtartás, karantén, lázmérés. Gyakran változnak most a repülés előírásai, de már most látszik, hogy folyamatosan néznünk kell a legfrissebb szabályokat és annak megfelelően tájékozódnunk is kell.

https://unsplash/margo

Segítünk tájékozódnia sok szabály és új előírás között.

Egy átfogó felmérés szerint a nemzetközi repülőjáratokat rendszeresen igénybe vevő utazók 44%-a addig nem fog repülni, amíg nincsen oltás a koronavírus ellen. Az év 3. negyedévében 33%-kal nőtt a magángép-bérlések ára. A repterek rengeteg alkalmazottól váltak meg, mert csökkentik a személyes kontaktust a repülőtéri munka során (plusz a kevesebb forgalom miatt nagy a bevételkiesésük is). Tehát ha bármilyen segítségre szorulunk a légikikötőkben, kevesebb esélyünk van rá, hogy gyorsan orvosolni tudják a problémánkat, mondjuk elveszett csomag vagy rosszul foglalt repülőjegy esetén. És ez csak néhány új fordulat, amit a pandémiának köszönhetünk a légi utazás során. Most pedig következzen a többi újítás.

Fotó: Unsplash

Érkezés a reptérre

Ahogy megérkezünk a reptérre, láthatjuk, hogy a távolságtartás miatt hosszabbak a sorok, lassabb a haladás, és minden reptéri dolgozó maszkban van, ami n nehezíti a kommunikációt. Sokan nem értik, mint mond a másik fél, főleg, ha még nyelvi akadályok is közrejátszanak – az eredmény lassabb csomagfeladás, ügyintézés. A beszállás (boarding) ideje pedig a többszörösére nőtt az ellenőrzések és a távolságtartás miatt.

Új egyenruha

unsplash

Először – idén nyáron – a Qatar Airways vezette be a stewardesseknél az arcpajzs használatát, később az amerikai légitársaságok egy része is átvette, és valószínű, hogy ez lesz a bevett védőöltözet maszkkal, kesztyűvel kombinálva a légiutas-kísérőknél. Sőt, a légitársaságok legújabb „ajándéka" egy védőcsomag (protective kit), amelyben minden utas talál egy arcmaszkot, kesztyűt és egy kézfertőtlenítőt.

A maszk marad

Most úgy tűnik, az arcmaszk örökre a repülés része marad, ami persze még szokatlan, és kényelmetlennek tűnhet egy hosszú út során, de gondoljunk arra, ha vége is lesz a koronavírus-járványnak, maradnak más betegségek is, amelyeket nem akarunk majd elkapni utazás közben. Az American Airlines szabályzata például úgy szól, hogy minden 2 évnél idősebb utasnak a reptérre érkezéstől az úti célig (az ottani reptér elhagyásáig) folyamatosan maszkot kell viselnie. A Delta elsőként írta elő, hogy a reptéri illemhelyeken is kötelező a maszk viselése. Per pillanat a Magyarországról induló összes gépen és a repülőtéren is kötelező a maszkviselés.

Okostelefonos utazás

Ahol lehet, csökkentik az érintkezést, így a boarding és minden egyéb ügyintézés online történik, sőt már a szállodákban is online check-in van. A QR-kódok, bár úgy tűntek, nem lesznek sokáig használatban, most az érintésmentes utazás miatt megnőtt a jelentőségük.

Fotó: Unsplash

Kevesebb csomag

Minden légitársaság csökkenteni fogja a fedélzetre felvihető poggyászok számát, hiszen azokat fertőtleníteni kell – persze ez nem minden cégnél történt még meg, de a hosszú távú cél ez.

Lelassuló charterek

Szó sem lehet többé a gyorsan forduló charterjáratokról, hiszen az eddigi expressz, 20 perces fedélzeti takarítás helyet most végig kell fertőtleníteni a gépeket, így a repülő kevesebbszer tud fordulni a két úti cél között.

Karanténelőírások

Jelen pillanatban olyan gyorsan változik a fertőzöttség mértéke egy-egy országban, hogy folyamatosan figyelni kell, hova, milyen szabályok szerint utazhatunk. Magyarország sok ország szerint most veszélyes, így aki itthonról külföldre utazik, nagy eséllyel 10-14 nap karanténba kényszerül a fogadó országban. Vagy legalábbis egy, a fogadó fél által is elismert, néhány napnál nem régebbi negatív PCR koronavírus-teszttel kell igazolnia, hogy nem fertőzött. Olyan ország is létezik, ahol érvényes, ottani egészségbiztosítással kell rendelkeznünk ahhoz, hogy beutazhassunk – jelen pillanatban pl. Brazíliába csak így lehet belépni. Új fejlesztés például az Egyesült Arab Emírségekben a Covid-19 DXB app, amelyet kötelező letölteni és a benne szereplő egészségügyi kérdőívet kitölteni, amelyen az esetleges karanténhoz, kontaktkutatáshoz és gyógyításhoz elég információ található a turistáról. Hasonló a magyar VírusRadar alkalmazáshoz, ennek azonban kötelező a használata az országba történő belépéskor.

Kevesebb járat

És végül a legszembetűnőbb változás: csökkennek a járatszámok, egyes desztinációk repülőtársaságai pedig teljesen szüneteltetik a járataikat. Van persze, ahol csak ritkítottak a menetrenden, de az biztos, hogy a repülés a jövőben drágább lesz. Cserében viszont biztonságos is.


AMI MÉG ÉRDEKELHET