Repterek a szomszédban – Melyiket érdemes használni?

Fotó: Shutterstock

Szlovákia sajnos nem rendelkezik komoly nemzetközi repülőtérrel. Ha az általunk kinézett úti cél nem elérhető Pozsonyból, Poprádról vagy Kassáról, a szomszédos országok közeli reptereit kell igénybe vennünk. Melyik régióból melyik repteret érdemes választani?

Nyugat-Szlovákia

Fotó: Flughafen Wien / Roman Boensch

Bécsi repülőtér (Schwechat)

A bécsi reptér ajánlatai sokszor verhetetlenek a Pozsonyból, Nyugat-Szlovákiából, de néha akár az egész országból érkezők számára. A bécsi reptér Pozsonyból autóval nagyjából egy óra alatt elérhető. A reptér környékén több parkolási lehetőségből is választhatunk, a parkolóból aztán ingajárattal közelíthetjük meg a repteret, ez a legtöbbször benne van az árban. Ha egyenesen a reptéren szeretnénk parkolni, a Parking space C megnevezésű nyitott parkolót ajánljuk, amely a legcélszerűbb alternatíva a terminálok melletti parkolóházak és a távolabb elhelyezkedő parkolók között, ahonnan még meg kell oldani a közlekedést.

Pozsony és a bécsi reptér között egyelőre sajnos nincs közvetlen vasúti összeköttetés, de az osztrák vasutak már elkezdtek dolgozni egy projekten, ami a jövőben ezt lehetővé teszi. A Slovak Lines, Flixbus és a Regiojet gyakori buszjáratai azonban kényelmes, olcsó és gyors alternatívát kínálnak.

Budapesti repülőtér (Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér)

A budapesti reptér Pozsonyból autóval két óra alatt elérhető. Közvetlenül a reptéren van parkolási lehetőség, olcsóbban, mint Bécsben. A Holiday Parking parkoló körülbelül tízpercnyi sétára van az indulási termináloktól.Ha vonattal érkeznénk a városközpontba (a reptéren nincs vasútállomás), használjuk a 100E buszjáratot a Deák Ferenc térről.

Prágai reptér (Václav Havel repülőtér)

Pozsonyból és a Vág-mentéről is három és fél óra alatt Prágába érünk autóval. A déli körgyűrűt használva nem kell átverekednünk magunkat a városközponton. Egy hét parkolás a parkolóházban kb. 55 euróba kerül. A vasúti főpályaudvar és a reptér között az Airport Express buszjárat biztosít összeköttetést, de használhatjuk a városi tömegközlekedést is. A 119-es járattal elmehetünk az A metró végállomásáig Veleslavínba, míg a 100-as járattal a B metró végállomásáig Zličínbe.

Közép-Szlovákia

Fotó: Budapest Airport

A Közép-Szlovákia déli részén élők számára a legkedvezőbb a budapesti reptér. Dóvaltól északra viszont már érdemes figyelni a dél-lengyelországi repterek kínálatát is.

Krakkói reptér (II. János Pál repülőtér)

Besztercebányától mintegy három és fél órára található autóval. A reptér a várostól nyugatra fekszik, ezért nem kell keresztülhajtanunk a központon, használjuk a déli elkerülő utat, ott viszont gyakran tele vannak az utak (ezzel érdemes előre számolni). A reptéren van több parkolási lehetőség, a fedett parkolóházak is megfizethetőek.A krakkói főpályaudvar és a reptér között számos modern helyi érdekű vasút közlekedik. A 300-as buszjárat óránként kétszer egészen a Kosciuszko-hegyig közlekedik.

Katowicei reptér (Pyrzowice)

Olykor a katowicei reptérről is találunk kedvező repülőjegyeket. Ez a reptér Közép-Szlovákiából három-négy óra alatt érhető el. A parkolás nem drága, közvetlenül az indulási terminál mellett található, viszont tömegközlekedéssel elég körülményes idejutni Szlovákiából.

Kelet-Szlovákia

Fotó: Krakow Airport / Joanna Patej, EPKK Spotters

Kelet-Szlovákiából talán a legnehezebb elérni a nagy forgalmú nemzetközi repülőtereket. A legközelebbi a budapesti reptér, de alternatívát jelenthet Krakkó is. Sokan azonban inkább elvonatoznak Pozsonyba, és Bécsből aztán bárhová elrepülhetnek a világba. A kelet-szlovákiaiaknak azonban érdemes átszállásokban gondolkodni. A kassai reptérről Bécs, Varsó, Prága és London is elérhető, ezekről a repterekről indulva pedig már desztinációk széles skálájából választhatunk.

AMI MÉG ÉRDEKELHET