Ne lepődj meg, ha mérlegre állítanak európai reptéren

airport
Foto: 123rf

A Finnair finn légitársaság a biztonságosabb utazási körülmények kialakítása miatt arra kéri utasait, hogy beszállás előtt lépjenek a mérlegre.

A Finnair, Finnország nemzeti légitársasága február közepétől – szigorúan önkéntes és anonim módon – lejegyzi az utasok súlyát felszállás előtt a Helsinki repülőterén, írja az Independent. A Finnair képviselői kihangsúlyozták:

az adatokat kizárólag járataik optimalizálására használják fel.

Satu Munnukka, a Finnair vezetője szerint a járatok biztonságos üzemeltetése miatt van szükség a súlyadatokra.

„Rögzítjük az ügyfél és a kézipoggyász teljes súlyát és háttérinformációit, de nem kérdezzük meg például a nevét vagy a foglalási számát. A teljes súlyt csak a mérési ponton dolgozó ügyfélszolgálatos látja, így nyugodt szívvel vehet részt a vizsgálatban"

– mondta.

Fotó: Unsplash/Mohammad Saifullah

Jelenleg a légitársaságok feltételezett tömeget használnak, azaz az utasok össztömegét meghatározott számok alapján becsülik meg, ami a repülőgépek tömegeloszlásának meghatározása miatt szükséges.

A Finnair szerint azonban az új rendszerrel az utasok számára is biztonságosabb szolgáltatást nyújthatnak, továbbá a mérlegelés csökkentheti az egyes járatok által okozott környezeti károkat is. A The Guardian szerint eddig több mint 600 utas jelentkezett mérlegelésre a Finnairhez – a légitársaság reméli, hogy ez a szám növekedni fog a következő hetekben.

A hamuesgyemant.hu emlékeztet: a rendszer nem számít újdonságnak, hiszen már az Air New Zealand is megkért több mint tízezer utast 2023 júniusban, hogy lépjenek a mérlegre. Pár hónappal később pedig a legnagyobb dél-koreai légitársaság, a Korean Air utasait is elkezdék mérlegre állítani.

AMI MÉG ÉRDEKELHET