Repülj el a csúcsforgalom fölött egy Cadillac-kel!

A legendás autógyár új, személyszállító drónjával sosem kerülnénk dugóba!

A futurisztikus önvezető jármű 88 km/h-val tud majd repülni, ha minden időjárási körülmény megfelelő.

A General Motors 2 új, modern járművet mutatott be januárban: egy elektromos transzportert és egy repülő autót, amely leginkább egy személyszállító drónra hasonlít. Utóbbi egy taxi lesz, amit be lehet majd programozni, hogy a-ból b-be eljuttassa utasait. A GM a koronavírus-járvány miatt virtuális konferencián mutatta be új koncepcióját, nem akartak tovább várni a bejelentéssel, hiszen egy éve nem lehet kiállításokat, expókat szervezni az egész világon.

Hasonló tervekkel állt elő a párizsi közlekedés megoldására a Volocity, csak ott épp önvezető e-helikoptereket akarnak bevezetni. A GM eVTOL (ez az elnevezés a technikára utal: függőleges fel- és leszállást jelent) repülő járműve egyszemélyes és utasa életjeleit is folyamatosan figyeli.

Tőzsdebomba

Hogy mennyire nagy hatással van egy ilyen bejelentés az egész autóiparra, az is mutatja, hogy a GM részvényei újra az egekben vannak, utoljára 2017-ben tudtak hasonló értéknövekedést produkálni. A januári sikerül azonban azt a rekordot is meghaladta, holott a bejelentésben nem is szerepelt, hogy a transzportert és az egyszemélyes repülő autót mikor kezdik el gyártani, tesztelni és forgalmazni.

A Cadillac Halo portfólióhoz tartozó két új modellel céljuk, hogy megkönnyítsék a városi közlekedést, mindezt környezetkímélő formában. A 4 rotoros repülő járművet 90 kWH-s villanymotorral szerelik fel, a felszállásához, landolásához pedig elegendő lesz egy nagyobb, lapos háztető, nem kell egy helikopter-leszálló méretű terület.

A GM azt sem titkolja, hogy a városi elitet célozza meg a termékeivel, hiszen ennek a rétegnek egy nagyon drága luxusjármű kitűnő befektetés. Az idő pénz, márpedig ha időben el akarnak jutni a zsúfolt városban egy tárgyalásra, akkor megéri egy repülő járművet vásárolniuk. A kétszemélyes elektromos transzporter pedig a limuzinhoz hasonló privát szférát biztosítja utasainak, és még sofőrre sincs szükség az utazáshoz, mert ez a jármű is önvezető lesz. Mindkét elektromos jármű hangvezérelt, egy kijelzőn figyelhetik az utasok, hol vannak, merre mennek, milyenek az időjárási viszonyok, és a saját biometrikus adataikat is követhetik majd a monitoron.

A General Motors mérnökei szerint ez a városi személyszállítás jövője, kérdés persze, hogy a tömegekhez mikor jut el.

A General Motors nagy dobása, a repülő Cadillac:

youtu.be

General Motors reveals futuristic flying Cadillac car
AMI MÉG ÉRDEKELHET