Mostantól könnyen eljuthatunk erre az eldugott szigetre

Eddig nem volt könnyű megközelíteni.

Jamestown, a Szent Ilona-sziget fővárosa egy nagyon meredek völgyben fekszik a sziget nyugati oldalán

Az Atlanti-óceán déli részén fekvő, a világ legidősebb teknősének is otthont adó szigetet innentől repülővel is megközelíthetjük.


Az Afrika és Dél-Amerika között található Szent Ilona-sziget sokak számára az ott száműzetésben élő Napóleon császár miatt lehet ismerős, kevesebben tudják, hogy a 192 évével a világ legidősebb óriásteknőse, Jonatán is itt tölti mindennapjait. Távoli elhelyezkedése nagyon keves, összesen2100 turista utazott a szigetre 2023-ban, nemrég azonban új, közvetlen járatokat indítottak oda.

A repülőgépek hetente egyszer, a dél-afrikai Johannesburgból indulnak, de a nyári időszakban várhatóan sűrítenek a járatokon.

A mindössze 75 négyzetkilométeres szigeten több mint 500 olyan faj található, amely a világ egyetlen másik pontján sem fordul elő – köztük mintegy 45 növénnyel és páfránnyal, írja az Euronews.

A trópusi erdőktől kezdve a napsütötte legelőkön át egészen a vulkanikus sziklákig, a látogatók egy órányi autóút során változatos tájakkal találkozhatnak. Ennek megfelelően számos túraútvonal fut végig a szigeten, ezek közül az egyik legnépszerűbb a 820 méter magas Diana’s Peak.

Ha a Blue Point útvonalat választjuk, onnan gyönyörű kilátás nyílik a sziget tengerpartjaira, de érdemes a szív alakú vízeséshez is ellátogatni.

Ha már kikirándultuk magunkat, merítkezzünk meg az óceánban, ahol chilei ördögrájákkal és bálnacápákkal is találkozhatunk, utóbbiakkal leggyakrabban a december és március közötti időszakban, júniustól decemberig pedig hosszúszárnyú bálnákat is láthatunk.

Fontos tudnivalók

Mivel Szent Ilona csak nemrég kezdett nagyobb figyelmet tulajdonítani a modern turizmusra, az ide látogatóknak érdemes tudnia, hogy a szigeten egyáltalán nincs ATM-szolgáltatás, és bankkártyás fizetésre is alig van lehetőség.

Ha kikapcsolódnánk húsvétkor: Ez a 3 hely tökéletes úti cél a tavaszi szünetre

A brit tartományként működő sziget hivatalos fizetőeszköze az angol font, de a egyetlen helyi bank által kibocsátott, Tourist Card nevű applikációt a sziget minden pontján elfogadják, melyre bankkártyánkról pénzt tudunk feltölteni.

A szigeten nemrég vezették be a szélessávú internetet, ezért még érkezés előtt érdemes letölteni az ott használandó térképeket.

AMI MÉG ÉRDEKELHET