Milyen lesz a jövő repülő-üzemanyaga?

Az utóbbi években a hosszú távú fenntarthatóság a légi közlekedésben is kulcsfontosságúvá vált.

Fotó: Shutterstock

Mivel egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a károsanyag-kibocsátás csökkentésére, több légitársaság is igyekszik alternatív megoldásokat találni a hagyományos repülő-üzemanyag mellett, amely segítene csökkenteni a légi közlekedés ökológiai lábnyomát.

Kerozin – a ma üzemanyaga

Fotó: Slovnaft

A kerozin néven is ismert repülő-üzemanyagot, amelyet a pozsonyi reptéren is töltenek a repülőgépekbe, a Slovnaft cég gyártja. Ez a JET A-1 jelzésű turbina-üzemanyag antioxidáns és antisztatikus adalékanyagokat is tartalmaz. Az üzemanyag megfelel minden technikai kritériumnak és normának, amelyet egy 2023 augusztusában elvégzett, szigorú nemzetközi audit is igazolt. Az audit a repülőgép-üzemanyag előállításával kapcsolatos folyamatokra fókuszált az EI JIG 1530 standard értelmében. Ezt a standardot a köznyelvben akár a repülőgép-üzemanyagok „bibliájának“ is nevezhetjük, amely több mint ezer feltételt szab meg a gyártással, tárolással, biztonsági előírásokkal és a repterekre történő szállítással kapcsolatban.

A Slovnaft emellett AVGAS 100 LL jelzésű repülőbenzint is gyárt. Ezt a dugattyús motorokkal rendelkező gépekben, tehát főleg a kis magánrepülőkben és a repülőklubokban használják. Ez az üzemanyag is tartalmaz korróziógátló, színező, antioxidáns és antisztatikus adalékokat.

Bioüzemanyagok

Fotó: Pexels

Növényi olajokból, zsírokból, sőt olyan hulladékanyagokból is készülhet, mint az olívaolaj-gyártás során fennmaradt anyagok. A bioüzemanyag az egyik legnagyobb perspektívával rendelkező alternatívája lehet a kerozinnak. Ezek az üzemanyagok akár 80%-kal csökkenthetik a károsanyag-kibocsátást a fosszilis üzemanyagokkal szemben. Néhány légitársaság már kísérletezik bioüzemanyaggal, akár tisztán, akár kerozinnal keverve.

Szintetikus üzemanyagok

Fotó: unsplash

Egy újabb lehetőség a szintetikus üzemanyagok használata, amelyeket megújuló energiaforrásokból állítanak elő, mint a szél- vagy a napenergia. Ezeket az üzemanyagokat vízből és levegőből állítják elő a Power-to-Liquid (PtL) folyamat segítségével, amely ötvözi az elektrolízissel előállított hidrogént és a légkörből begyűjtött szenet.

A hidrogén mint üzemanyag

Fotó: unsplash

A hidrogénben óriási lehetőségek rejlenek, a jövő üzemanyaga lehet, főleg annak a tulajdonságának köszönhetően, hogy képes energiát előállítani CO2 emissziók kibocsátása nélkül. A hidrogén üzemanyagcellák repülők motorjában is használhatók, amivel jelentősen csökken a károsanyag-kibocsátás. Kihívást jelent azonban a hidrogén tárolása és szállítása, illetve a széles körű infrastruktúra szükségessége.

Elektromos és hibrid repülési rendszerek

Fotó: unsplash

Az elektromos és a hibrid repülők fejlesztése szintén nagy léptekkel halad előre. Bár ezek a technológiák jelenleg főleg a rövidebb repülőutaknál jelenthetnek megoldást, a jövőben a technika fejlődése akár hosszabb utakat is lehetővé tehet.Ugyanúgy, ahogyan nincs egyetértés abban, mi váltja fel a kőolajat, nincs egyetlen technológia sem, amelyről bizton állíthatnánk, hogy felváltja a manapság használatos repülőgép-üzemanyagot, a kerozint.

AMI MÉG ÉRDEKELHET