Egyre nagyobb probléma miatt késnek a vonatok Európa-szerte

A vasút társaságoknak egyre nehezebb a helyzete a tolvajokkal.

Svájci vidéken áthaladó vonat

Fotó: Unsplash

Egyre nagyobb problémát jelentenek a réztolvajok Európában, akik a késések mellett több millió eurós anyagi károkat okoznak a kontinensen. Ráadásul, a vonathálózat működéséhez elengedhetetlen réz világpiaci ára is növekedhet a közeljövőben.


Egyre több rezet lopnak a vasútvonalakról, ezzel jelentős károkat okozva az európai vasút hálózatnak, írja az Euronews. A szektorban esszenciális alapanyagnak számító rezet főleg a kábelekhez és a különböző vezetékekhez használják, hiánya az áramellátást és a kommunikációt is befolyásolja.

A becslések szerint ráadásul a réz ára megemelkedik az elkövetkező két évben, így a vasút társaságok emiatt attól félnek, hogy a helyzet csak romlani fog. Tavaly a brit összpárti parlamenti csoporti jelentése szerint egyetlen tonna rézért az Egyesült Királyság fém újrafeldolgozó-létesítményeiben akár 6600 fontot (közel 8 ezer euró) is kifizettek.

Ugyan a tolvajok valószínűleg a hivatalos üzemekben nem fogják tudni eladni a lopott rezet, a nem hivatalos telepeken már nagyobb sikerrel járhatnak.

Ez is érdekelhet: Luxusvasút: Legendás európai vonatutak

Mekkora késésekről van szó?

Fotó: Unsplash

A kontinens legnagyobb vasúttársaságainak adataiból dolgozó Euronews Travel by Network Rail szerint az Egyesült Királyságban például a 2022/23-as fiskális évben a vonatok összesen mintegy 84 390 percet késtek, ami több mint 12 millió fontjába került a társaságnak.

Németországban a Deutsche Bahn által működtetett vasutakon 450 rézlopási incidenst jegyeztek fel. Az érintett 3200 vonat összesen 40 ezer percet késett, ez hétmillió eurós költséget jelentett a társaságnak.

A francia SNCF elmondása szerint a rézlopás több mint 40 ezer vonatra volt befolyással, a vasút társaságnak több mint 20 millió eurós kárt okozva ezzel. Belgiumban 2022-ben 466 lopásról számoltak be, ez 300 százalékkal meghaladta a 2021-ben mért esetek számát, illetve 33 ezer percnyi késést eredményezett.

Az osztrák ÖBB egyik operátora a Euronewsnak elmondta, hogy Ausztriában egyrészt csak kevés incidens történt, másrészt ezek nem okoztak különösebb fennakadásokat a menetrendekben.

Ez is érdekelhet: Erre kanyarog Európa egyik legvarázslatosabb vonatútja

Mit tudnak tenni a társaságok?

Fotó: Unsplash

Az ilyen lopások megakadályozása nem a legegyszerűbb feladat, hiszen a vágányok országokon átívelve, gyakran távoli, szinte lakatlan területeken haladnak végig. Emiatt nagyon nehéz ellenőrizni minden helyszínt, és szintén bonyolult tetten érni a tolvajokat.

Az elmúlt években a vasút társaságok általánosságban fokozottan együttműködtek a rendőrséggel, a biztonság javítása érdekében pedig sok helyre CCTV-kamerákat szereltek fel, és egyes helyeken még drónokat is bevetettek az ügy érdekében.

Ezen felül a Network Rail, az SNCF és a Deutsche Bahn már a DNS-technológiákkal is elkezdett dolgozni.

Ilyen technológiával foglalkozik például a Selectamark nevű cég, aki szintetikus DNS-markerekkel látja el a kábeleket az esetleges tolvajok könnyebben beazonosítása érdekében. Ráadásul olyan, UV-fényben látható DNS-markereket tartalmazó olajat is alkalmaznak, ami akár hetekig képes megmaradni a tolvajok bőrén. A társaságok ilyen esetben az erre figyelmet felhívó feliratokat is kihelyeznek remélve, hogy a technológia elriasztja a potenciális tolvajokat.

AMI MÉG ÉRDEKELHET