Rio de Janeiro: päť vecí čo musíte zažiť v meste samby a karnevalu

Predstavte si zapadajúce slnko, ktoré za sebou zanecháva odlesky na vlnách Atlantického oceánu. Ohnivá metropola so zvukmi samby v rytme tlčúceho srdca. To je Rio de Janeiro. Mesto, ktoré pulzuje životom a ponúka neuveriteľný mix kultúry, krásnej prírody a nezabudnuteľných zážitkov.

Foto: Drive Magazine Slovensko

Keď navštívite Rio de Janeiro, okamžite sa ponoríte do ohromného sveta farieb, vôní a zvukov. Precestovať túto juhoamerickú perlu je ako vstúpiť do sveta samby a nekončiacich párty, ktoré nájdete takmer na každej ulici. Ľudia oblečení v kostýmoch bez rozdielu pohlavia či veku.

Bezpečnosť v Riu

Foto: Drive Magazine Slovensko

Rio nie je úplne bezpečná krajina a ak si aj kúpite miestne dáta, neriskujte chodiť po uliciach s telefónom v ruke ako hlavnou navigáciou. Poobzerajte sa radšej po miestnych sprievodcoch. Odporúčame ísť cez stránku GetYourGuide, v rámci ktorej vás vezmú na najznámejšie miesta, bez čakania v dlhočizných radoch.

Socha Krista Spasiteľa

Foto: Drive Magazine Slovensko

Najznámejší a najvýraznejší symbol mesta a celej Brazílie je socha Krista. Táto monumentálna socha sa nachádza na vrchole hory Corcovado a má vyjadriť vieru a pokoj. Dosahuje výšku 30 metrov a jej rozpätie rúk meria 28 metrov. Bola vybudovaná v rokoch 1922 až 1931 a je jednou z najväčších betónových sôch na svete. Nápad na vytvorenie sochy sa objavil na začiatku 20. storočia ako súčasť osláv 100. výročia nezávislosti Brazílie. Vedeli ste, že pôvodný návrh mal stvárňovať Krista držiaceho v jednej ruke zemeguľu a v druhej kríž? Dnes dáva pozor na mesto a z jeho vrcholu sa vám naskytne úchvatný výhľad na budovy, pláže, zálivy a okolité hory. Pre mnohých návštevníkov je toto miesto vrcholovým zážitkom ich pobytu v Riu.

Cukrová homoľa

Foto: Drive Magazine Slovensko

Pão de Açúcar je ďalšou významnou dominantou Rio de Janeira. Má výšku 400m a na jej vrchol sa dostanete pohodlne lanovkou, odkiaľ si užijete ohromujúci panoramatický výhľad na mesto, pláže a zálivy. Názov vznikol podľa toho, že jej tvar pripomína starú nádobu na prepravu cukru. Ročne sem lanovka odvezie až 30 miliónov turistov.

Pláže Ipanema a Copacabana

Foto: Drive Magazine Slovensko

Ikonická pláž Ipanema, kde sa stretáva svetová elegancia s jedinečnou brazílskou atmosférou. Pozorujte miestnych „kariokas“ (ako sa na rozdiel od cudzincov – „gringos“ – nazývajú miestni), ako si užívajú slnko a piesok a nezabudnite ochutnať osviežujúci miestny koktail caipirinha (čo je v podstate mojito bez mäty), ktorý je skutočnou chuťou Brazílie. Nájdete tu aj obchody, kaviarne a reštaurácie. Pláž Copacabana je jedna z najznámejších pláží na svete. Láka návštevníkov piesočnatými plážami a živým prostredím. Je to miesto, kde sa stretáva miestna kultúra, tanec a oddych. Pozor na silné prúdy a vysoké vlny, často tu vyvesia červenú vlajku, kedy je kúpanie v Atlantiku zakázané.

Katedrála São Sebastião

Foto: Drive Magazine Slovensko

Moderná architektonická štruktúra katedrály São Sebastião, známa aj ako Katedrála Svätého Sebastiána, je jednou z najvýznamnejších sakrálnych pamiatok v Riu. Jej tvar a dizajn pripomínajú mohutnú pyramídu a je zaujímavým kontrastom k tradičnej architektúre mesta. Počas karnevalových sprievodných party v uliciach, tzv. blocos, sa môže stať, že sa dnu nedostanete.

Selaronove schody

Foto: Drive Magazine Slovensko

Schodište zložené z 250 schodov, ktoré sú pokryté viac než dvetisíc dlaždicami zo 60-tich krajín. Na týchto schodoch budete obklopení obrázkami usmievajúcich sa celebrít, rozprávkových postavičiek a červených siluet tanečníkov tanga. Nájdete tu zajačika Playboy vedľa princeznej Diany či Mony Lisy a taktiež mapu Londýna. Umelec Selarón na nich pracoval doslova celý svoj život. Slávne schody vedú z ulice Rua Joaquim Silva a spájajú štvrte Lapa a Santa Teresa. Táto štvrť mala zlú povesť a umelec sa rozhodol, že ju zveľadí. V roku 1990 začal pokladať dlaždice, ktoré našiel v starých zrúcaných artdecových domoch. Občas pridal úlomky zrkadiel či maľovanú dlaždičku z Európy, ktorú zohnal v bazári. Schody sa preslávili v klipoch U2 a Snoop Dogga a odvtedy mu ľudia nosili a posielali dlaždice z celého sveta.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET