Ezekre figyelj oda, hogy tökéletes legyen a road triped!

Néhány egyszerű tipp a gondtalan autós utazásért.

road trip

A spontaneitás szerelmesei biztosan sokszor elgondolkodtak már rajta, milyen lenne egy nap csak úgy elindulni, és menni, amerre visz az út. Bár ez elsőre csábítónak hangozhat, ha így ülünk az autóba, könnyen érhetnek kellemetlen meglepetések fizetős vagy lezárt útszakaszok formájában, és az is előfordulhat, hogy felújítás vagy az időjárás szeszélyessége miatt pont az a látnivaló nem lesz nyitva, ami minket a legjobban érdekel. Most mutatunk néhány jól bevált tippet, amivel a legtöbbet hozhatjuk ki egy road tripből.


Amint eldöntöttük, melyik országnak (vagy országoknak) vágunk neki autónkkal, érdemes a térképünkre nézve legalább nagyjából megtervezni az útvonalat. A nagyobb buktatók (mint például az említett lezárások) nagy valószínűséggel már ilyenkor ki fognak derülni.


Fotó: Shutterstock

Road trip (illusztráció)

Ha már nagy vonalakban összeállt, merre autózunk majd, tájékozódjunk a célországok sebességkorlátairól, autópályadíjairól és üzemanyagárairól – ha itt bármi olyat találunk, ami szembe megy az elképzeléseinkkel, még bőven van időnk kiválasztani egy másik úti célt.

Fontos, hogy legyen nálunk készpénz az adott ország pénznemében: ha más nem, legalább aprópénz, sok pihenőhelyen ugyanis még mindig ehhez kötött a mosdó használata.

Az útvonalat igazíthatjuk azokhoz a látnivalókhoz, amelyeket mindenképp meg szeretnénk nézni, de fordítva talán még izgalmasabb: ha a kiválasztott útszakasz mentén keresünk nevezetességeket, kisebb településeket vagy természeti csodákat, akkor nagyobb eséllyel jutunk el kevésbé felkapott, autentikusabb helyekre. Indulás előtt ellenőrizzük le több oldalon is, hogy ezek tényleg nyitva lesznek-e majd, amikor odaérünk.

Fotó: Paje Victoria/Unsplash

Road trip (illusztráció)

Ha igazán biztosra akarunk menni, foglalhatunk előre szállást, de ha kicsit kalandvágyóbbak vagyunk, akkor gondolkodhatunk kempingezésben is – itt aludhatunk az autónkban, bérelt lakókocsiban vagy időjárás függvényében a sátrunkban is.

Ez a megoldás, bár kompromisszumokkal jár, egyrészt sokkal költséghatékonyabb, másrészt rugalmasabb is, hiszen így nem kell feltétlenül előre eldöntenünk, hol fogunk aludni. Ilyenkor elég, ha előre megnézzük, nyitva vannak-e épp azok a kempingek, amiket kinéztünk.

Ha viszont vadkempingeznénk, legyünk nagyon körültekintőek, és tájékozódjunk indulás előtt a helyi törvényekről, sok európai országban ez ugyanis tilos – Olaszországban például akár 500 eurós büntetést is kaphatunk, ha hivatalos kempingen kívül állítjuk fel a sátrunkat.

AMI MÉG ÉRDEKELHET