Podcast különkiadás: 2 hónapig motorral, egyedül Kis-Ázsia felé

A RoadMovie podcast műsorvezetője, Molnár Péter mesél bevállalós motoros túrájáról.

Fotó: Shutterstock

A RoadMovie Podcast extra, nyári adásának vendége maga a podcast alapítója, Molnár Péter, aki Törökországból, Kappadókiából jelentkezett be, de addigra (a májusi indulás óta) áthaladt Románián, a Balkánon, a poszt-szovjet államokon, Kis-Ázsián és Törökországon.

Péter arról mesél a rendhagyó műsorban, miért jó motorral utazni, szerinte ez egy olyan társas, de egyszerre magányos utazási forma, ami lehetőséget ad gondolkodni, tervezni, ötletelni. A különleges RoadMovie Podcast műsorvezetője Boros Balázs egy kirgiz ultra biciklis túrára készül, így az adásban is kiderül, mi a közös a kerékpáros és a motoros túrázás között.

Tanult hobbi

Fotó: Molnár Péter

Péter eddig keveset beszélt arról, hogyan lett nagy világjáró, a RoadMovie Podcast alapítója gyerekkora óta rengeteget utazik, náluk családi hagyomány volt, hogy évről évre bejárták Európa egyes részeit a Skodájukkal. Amikor már önállóan utazhatott, először barátokkal ment Görögországba 2000 környékén, de akkor még nem nagy felfedezőként utazott, csak élvezte a tengerparti, szállodai pihenést minden előnyét, később volt barátnőjével járták be a világot, az utóbbi években pedig rákapott a szóló utazásra, előfordult, hogy 1-1 hónapot töltött motorral a világ legtávolabbi vidékein. Ha teheti keres alkalmat, hogy a barátaival is utazzon, de jelenleg éppen egy kéthónapos, magányos motoros kalandban vesz részt.

Péter tapasztalt utazóként arra is kitér, miért jó olykor egyedül belevágni egy nagy útba, mi az előnye és hátránya, ha párral vagy nagy társasággal utazunk – a műsorban részletesen mesél a saját tapasztalatairól.

Hogyan tervezz?

Fotó: Molnár Péter

Minden utazás alapja az alapos tervezés, de ha motorral utazol, akkor sokkal kiszolgáltatottabbá válsz, mintha autóval vagy repülővel indulnál el. A váratlan helyzetekre is érdemes készülni, és nagyon sokat kell tervezni, még akkor is, ha sok mindent helyben, külföldön is be lehet szerezni. Ha motorral utazol, akkor részletesen tanulmányozd az úti célt, de szállást például nem feltétlenül kell már otthonról lefoglalni, ugyanazt a szállást megkaphatod foglalás nélkül olcsóbban, amikor odaérsz, és akkor még a foglalási időponthoz sem kell igazodnod, lehetsz spontán. Utazás előtti nagy szervizzel egy jó motor kibírja a nagy utat is, de Péter azért elárulja, hogy milyen póteszközöket visz magával az útjaira – most még friss tapasztalatai is vannak, előfordult, hogy szüksége volt az extra holmira.

Mennyire biztonságos motorral utazni?

Kell vigyázni a motorra, a személyes tárgyakra? Kényelmes motorral bejárni a világot? Milyen lehetőségeink vannak, ha nem akarunk sátrazni? Lehet spórolni a szálláson vagy az étkezésen? Pontosabban érdemes ezekben a kulináris élményeket nyújtó országokban spórolni az étkezésen vagy adjunk a hedonizmusnak? A műsorban Péter kitér arra, hol érezte magát a leginkább biztonságban és melyik országban nem volt biztonságérzete.

Ha Bulgáriába vagy Romániába készülsz elő- vagy utószezonban, akkor érdemes meghallgatnod a műsort, de a Törökországba, Örményországba, Azerbajdzsánba vagy Grúziába készülők is hasznos tippeket kaphatnak. Hol a legnagyobb a vendégszeretet? A nyugati országokhoz képest, mire kell számítanunk ezekben a kis-ázsiai államokban? Milyen szokások, körülmények dominálnak azokban az országokban, ahol nagyon hasonló a múlt, de máshogy fejlődnek napjainkban?

Fotó: Molnár Péter

Baku

Választ kaphatsz arra is, mennyibe kerül egy-egy érintett országban utazni, étkezni, mennyibe kerülnek a szolgáltatások, hogy élnek a helyiek, hol kaphatsz autentikus ételeket, italokat és mi a reális ár. Péter a saját bőrén tapasztalta meg, hogy mennyire kell figyelni, hogy ne fizessen ki elrugaszkodott árakat, de elárulja, hogy azért a legtöbb helyen a vendégszeretet győzött a lehúzással szemben.

Ha érdekelnek a részletek, hallgasd meg az egész műsort:

Motorral a Kaszpi Tengerig! - Molnár Péter by RoadMovie

anchor.fm

Motorral a Kaszpi Tengerig! - Molnár Péter by RoadMovie
AMI MÉG ÉRDEKELHET