5 autóút, ahol maga az út is kivételes élmény

Ha a cél mellett, az út is fontos.

út, norvégia

Európa a vezetés szerelmeseinek is bőven tartogat meglepetéseket. Ha téged is kikapcsol, ahogy végigrobogsz a hegyek, zöldellő tájak vagy éppen a naplementétől aranyló tavak mellett, akkor ezeket az utakat neked találták ki!


Összegyűjtöttük Európa 5 legvarázslatosabb útvonalát, ahol biztosan nem fogunk azon aggódni, mennyi időbe telik megérkezni.

Transzfogarasi út – Románia

Fotó: Anton Petrus / Getty Images

Transzfogarasi út, Románia

A Fogarasi-havasok központi részén húzódó Transzfogarasi országút több mint kétezer méter magasan köti össze Alsóárpás és Curte de Arges településeit. Az 1970-ben épült úton 830 híd, 27 viadukt és öt alagút vezet át, ráadásul vezetés közben a Bilea-tavat, illetve a Vidraru-tavat is megcsodálhatjuk.

Chiantigiana – Olaszország

A Firenzét Sienával összekötő Chiantigiana valóra válthatja a filmekben látott elképzeléseinket Olaszországról. A dombokkal, olajfaligetekkel, szőlőültetvényekkel és kastélyokkal szegélyezett autóút 69 kilométeren keresztül halad végig az olasz tájakon. Az út mellett egyébként meg is állhatunk egy-egy csendes olasz településen, így például Greve in Chianti középkori mesébe illő településénél, vagy Castellina erődjénél.

Col de la Machine – Franciaország 

A Col de la Machine hegyi átjárója Franciaország déli vidékén, a francia Alpokban mintegy háromezer méteres magasságban kanyarodik. A sziklákkal körülölelt, 31 km hosszú útszakaszról lélegzetelállító kilátás nyúlik a völgy erdőire – éppen ezért talán ősszel, amikor a levelek a sárga különböző árnyalatiba borulnak nyújtja a legszebb látványt.

Ring Road – Izland

Fotó: Shane WP Wongperk / Getty Images

Ring Road, Izland

A több mint 1300 km hosszú Ring Road Izland legtöbb településén áthalad. Az út alatt biztosan nem fogunk unatkozni, hiszen azt vízesések, gleccserek és még egy fekete homokos tengerpart is szegélyezi. Az út építését 1974-ben fejezték be, azóta pedig az ország egyik legnépszerűbb látványosságaként tartják számon.

Lofoten – Norvégia

Fotó: Marco Bottigelli / Getty Images

Lofoten, Norvégia

A Lofoten szigetein keresztülhaladó E10-es autópálya Norvégia talán egyik legszebb útjának számít. Az apró halászfalvakkal tűzdelt útvonal fehér tengerpartokon, égbe meredő hegycsúcsok és kristálytiszta tavak mellett vezet végig. A 197 km hosszú út több szigeten át halad és Å települését köti össze Raftsundettel.

AMI MÉG ÉRDEKELHET