Jaskynný robotický sprievodca

Asi 140 kilometrov severovýchodne od gréckeho mesta Solún leží pri obci Alistrati jaskyňa. Pozoruhodná je nielen svojou veľkosťou a útvarmi, ale aj tým, že sa v nej prírodná história spája s robotickou budúcnosťou.

Foto: Cave Alistrati

Predstavte si, že vojdete do jaskyne, v ktorej už tri milióny rokov vznikajú stalaktity, stalagmity a stalagnáty obrovských rozmerov. A keď sa vydáte na jej prehliadku, sprievodcom vám bude – robot. Taká je skúsenosť návštevníkov jaskyne Alistrata v severnom Grécku.

Jazykovo vybavený robot

www.youtube.com

Meet Persephone, the robot tour guide at Greece's Alistrati Cave who can speak 33 languages

Robot s menom Persefona je samostatne sa pohybujúci sprievodca, ktorý vám urobí spoločnosť na jednej pätine cesty takmer kilometrovou jaskyňou Alistrata. Hoci stál takmer 120-tisíc eur, po jeho nasadení sa návštevnosť jaskyne zvýšila až o 70 %. Persefona dokáže urobiť výklad až v 33 jazykoch a v gréčtine dokonca dokáže odpovedať na rovnaký počet položených, najčastejšie kladených otázok. Zaujímavým spôsobom tak Gréci dokázali spojiť históriu prírodných výjavov s najmodernejšími výdobytkami dnešnej techniky. Po 150 metroch vás Persefona odovzdá do rúk svojmu kolegovi - ľudskému sprievodcovi, a tak ide o akýsi hybridný model sprevádzania. Napriek tomu si ho v Alistrate nejdú návštevníci vynachváliť.

Najkrajšia jaskyňa Grécka

Foto: Cave Alistrati

Jaskyňa Alistrata je otvorená len 23 rokov, no počas nich si našla svojich fanúšikov a stala sa obľúbeným navštevovaným miestom Macedónie – regiónu na severovýchode Grécka. Dostanete sa sem napríklad za približne tri a pol hodiny jazdy južne z bulharskej metropoly Sofie. Jaskyňa leží na mieste s názvom Petroto, asi 6 km južne od obce. Podľa gréckej mytológie cez túto jaskyňu uniesol Hádes dcéru bohyne Demetery, Persefónu. Tá bola bohyňou podsvetia, flóry a poľnohospodárstva, a tak dala meno aj nášmu robotovi. Jaskyňa je so svojimi 14 000 m2 považovaná za najkrajšiu v krajine, s predsieňou so stropmi vo výške ôsmich metrov. Vnútri jaskyne sú však stropy vysoké aj 35 metrov a majestátne stalaktity sa tu vypínajú do výšky až osem metrov. Ani teplota v nej nie je nepríjemná – dosahuje v priemere 16 ºC.

Foto: Cave Alistrati

Okolie jaskyne Alistrati v Macedónii v Grécku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET