SRDCE VEĽKÉHO JABLKA: PRÍBEH ROCKEFELLEROVHO CENTRA V NEW YORKU

Ikonický komplex budov v New Yorku vznikol na „ruinách“ veľkomesta, ktoré zničila ekonomická kríza. Počas takmer storočnej existencie sa stal pulzujúcim srdcom svetovej metropoly.

Foto: Shutterstock

História jednej z newyorských dominánt siaha do 20. rokov 20. storočia, keď svetová ekonomická kríza obrátila naruby život na celom svete, New York nevynímajúc. Územie, na ktorom sa dnes rozprestiera 19 budov Rockefellerovho centra, pôvodne patrilo Kolumbijskej univerzite. Pozemok v centrálnom Manhattane kúpil v roku 1928 syn svetoznámeho ropného magnáta John D. Rockefeller mladší, aby na ňom postavil Metropolitnú operu. Z projektu nakoniec zišlo. Zároveň sa však naskytla šanca na naplnenie grandióznych plánov. Výstavba pôvodne 14 budov v štýle art deco trvala do roku 1939 a unikátny mestský komplex sa čoskoro stal jedným z centier New Yorku.

Najznámejšia a najvyššia budova komplexu

Foto: Pixabay

Svojho času šlo o najväčšiu stavbu financovanú výlučne zo súkromných zdrojov. Rockefellerovo centrum sa neskôr rozrástlo o ďalších päť budov. Súčasnú podobu dostalo v roku 1970 a predstavuje samostatnú mestskú časť veľkého jablka. Najznámejšia budova komplexu je zároveň aj jeho najvyšším objektom. Comcast Building meria 260 metrov a okrem iného je sídlom televíznej spoločnosti NBC. Turisti navštevujú mrakodrap najmä pre exkluzívnu vyhliadkovú plošinu a reštauráciu Rainbow Room na 65. poschodí.

Umelecké diela v každej budove

Foto: unsplash

Už na začiatku výstavby Rockefellerovho centra sa rozhodlo, že každá budova bude mať osobitý ráz, zdôraznený originálnymi umeleckými dielami. K realizácii odvážneho nápadu prizvali aj uznávaného odborníka na mytológiu a symboly. V komplexe umiestnili niekoľko desiatok sôch, reliéfov, fontán a malieb. Najznámejšími z nich sú socha Atlasa nesúceho na chrbte symbolickú zemeguľu, ktorá hľadí na Katedrálu svätého Patrika a zlatá socha Prometea – strážcu legendárneho klziska. Na uliciach medzi budovami nájdete okrem stálych aj dočasne vystavené umelecké diela, a to nielen v štýle street artu.

Vianočný stromček

Foto: unsplash

Vianočný stromček Rockefellerovho centra priláka každoročne viac ako milión ľudí. Nezabudnuteľným zážitkom je už jeho slávnostné rozsvietenie. Tradícia najslávnejšieho vianočného stromčeka na svete siaha do roku 1931. Robotníci, pracujúci na výstavbe komplexu, dali napriek svetovej ekonomickej kríze dohromady peniaze potrebné na kúpu vianočného stromčeka vysokého šesť metrov a dekorovali ho ručne vyrobenými ozdobami. V neľahkých časoch to ľudia vnímali ako symbol nádeje a vďaky. Od roku 1933 sa stalo postavenie stromčeka oficiálnou udalosťou. Vianočný stromček je každý rok darom, ktorý vztýčia cez noc. Po sviatkoch putuje do charitatívnej organizácie Habitat for Humanity a použije sa ako materiál pri stavbách domov.

AMI MÉG ÉRDEKELHET