Rolls-Royce-szal mennének a britek a Marsra

Az Egyesült Királyság Űrügynöksége és a luxusautó-márka mérnökei atomenergiával gyorsítanák fel az űrrepülést

Mars
Fotó: 123rf

A UK Space Agency, azaz az Egyesült Királyság Űrügynöksége és a Rolls-Royce mérnökei azon dolgoznak, hogyan lehetne minél gyorsabban, minél messzebbre jutni a Földről. Most az a cél, hogy 3 hónapra rövidítsék az utat a Marsra és közben minél alacsonyabbra csökkentsék a sugárszennyezést.

A Rolls-Royce márkáról az elegáns luxusautók jutnak először eszünkbe, pedig dizájnon kívül mindig is sokat fektettek az innovációba is, ráadásul nemcsak autógyártással foglalkozik a cégcsoport, hanem repülőmeghajtókkal is. A Rolls-Royce Group mostani fejlesztései között első helyen az elektromos járművek és az űrutazás fejlesztése áll (a védelmi-katonai-, a nukleáris-, az adathálózati-, a utasszállítási- és az energiarendszerek kiépítése mellett).

Fotó: Facebook

Urban Air Mobility (UAM) nevű eVTOL helikoptereket is tervez a cég

Minden Marsot érintő űrprogramnál érzékeny pont, hogy mennyi ideig tart az út, eddig ugyanis 9-12 hónapos odaúttal számoltak, ami rettenetesen sok idő, főleg úgy, hogy közben elromolhat az űrhajó, és minél messzebb kerülnek a Földtől, annál kisebb esély van rá, hogy a legénység külső segítség nélkül megjavítsa. Így amikor a Marsa küldenek majd asztronautákat, elvárás lesz, hogy a nukleáris meghajtáshoz is értsenek, hogy űrsétákon szervizelni tudják a rendszert.

A másik kihívás, egy olyan rendszer kiépítése, ami gyors, de nem fertőzi sugárral a gép utasait. A NASA már korábban bejelentette, hogy nukleáris meghajtás nélkül szinte elképzelhetetlen lesz eljutni a Marsra, hiszen ez az egyetlen energiaforma, amit kis helyen, gyorsan elő tudnak állítani és nagy erőt lehet kifejteni vele. A technológia, amin a brit űrkutatók és a Rolls-Royce mérnökei dolgoznak, sokkal hatékonyabb lenne, mint a mostani űrrakéták, amelyeket kémiai anyagokkal hajtanak meg.

Dr. Graham Turnock, az Egyesült Királyság Űrügynökségének ügyvezető igazgatója elmondta: „az űrutazásban használt nukleáris meghajtás olyan mérföldkő lehet, amely elgördíti az akadályokat a mélyűrbeli küldetések elől a Marsra és azon túlra is." Persze az atomenergia rengeteg veszélyt rejt, a sugárfertőzés kockázata fennáll, de azon dolgoznak, hogy minél minimálisabb sugárzásnak tegyék ki az űrhajósokat.

A brit űrkutatók mellett a többi szereplő sem tétlenkedik: a NASA a japánokkal folytat kutatásokat a marsi utazáshoz, Elon Musk magán űrkutatócége pedig tengeri űrkikötőkből indítana űrhajókat a Marsra.

Az atomenergia-meghajtású RR-űrhajó látványterve:

www.instagram.com

AMI MÉG ÉRDEKELHET