Róma legszebb szökőkútjai

Talán nincs még egy olyan város, amely annyi világhírű történelmi nevezetességgel büszkélkedhetne, mint az olasz főváros. Róma, az „örök város" látnivalói közt külön érdekességnek számítanak a grandiózus méretű, csodálatos szökőkutak, amelyek művészettörténeti szempontból is kiemelkedő alkotások.

Róma az antik kortól kezdve hosszú évszázadokon át a világ legfontosabb és legnagyobb városa volt. A kutatások szerint a város népessége már az időszámítás kezdetekor is legalább 750 ezer fő volt, de elérhette akár az egymillió főt, sőt, meg is haladhatta azt. Ekkora lakosságot vízzel ellátni nem kis feladat volt, ezért hatalmas vízvezetékeket építettek, amelyek távoli vidékekről szállítottak friss vizet a városba. A középkorban ezt a feladatot részben a nyilvános kutak és szökőkutak vették át, amelyek nemcsak vízzel látták el a környék lakóit, hanem a forró mediterrán nyárban enyhítették, elviselhetőbbé tették a város mikroklímáját is.

Egy bárka – Fontana della Barcaccia

Fotó: Getty Images Hungary

Róma legszebb lépcsősoráról, a monumentális méretű Spanyol lépcsőről nyílik a legjobb kilátás a Bárka-szökőkútra. A hajó formájú barokk szökőkút Pietro Bernini és fia, Giovanni Lorenzo Bernini közös alkotása, amely 1629-ben VIII. Orbán pápa megrendelésére készült. Építésének előzménye, hogy 1598 karácsonyán a Tevere kilépett a medréből, a pusztító árvíz pedig egy hajót sodort arra a helyre, ahol most a szökőkút áll. A Bárka-szökőkutat a mai napig is az Aqua Virgo vízvezeték táplálja, vize pedig ivóvíz.

Három út - Fontana di Trevi

Photo by Laura Lugaresi on Unsplash

A római szökőkutak királynője a Trevi-kút, amely a világ egyik leghíresebb szökőkútja. Olyan nevezetességek közelében található, mint a Pantheon vagy a Quirinale-palota, amely az olasz köztársasági elnök rezidenciája. A szökőkút a helyszínről kapta a nevét: Trivium, azaz három út találkozása. Az ókorban itt volt az Aqua Virgo vízvezeték végpontja, amely az Albani-dombság vidékéről szállította a friss vizet Rómába. A Palazzo Poli homlokzatára az 1730-as években építette fel Niccolò Salvi a hatalmas, 26 méter magas és 20 méter széles szökőkutat egy korábbi, reneszánsz kút helyére.

A Trevi-kút Róma kihagyhatatlan nevezetessége, szinte minden turista felkeresi. A legenda úgy tartja, hogy aki jobb kézzel a bal vállán át bedob egy pénzérmét a szökőkút vizébe, az még biztosan visszatér oda. Népszerűségéhez az is hozzájárult, hogy több híres film egy-egy ikonikus jelenetében is feltűnik – például Federico Fellini Az édes élet c. filmjében, vagy a Római vakációban, amelyért Audrey Hepburn Oscar-díjat kapott.

Négy folyó – Fontana dei Quattro Fiumi

Fotó: Getty Images Hungary

A Piazza Navona sokak szerint Róma legszebb tere, a helyén egykor egy aréna állt – ennek emlékét őrzi a tér ovális alakja. Ma több templom és rengeteg hangulatos étterem, kávézó és édességbolt szegélyezi, de barokk szökőkútból is három jutott ide. A Neptun-kút (Fontana di Nettuno) és a Mór-kút (Fontana del Moro) a tér ellentétes szélein, míg a legnagyobb, a Négy folyó szökőkútja a közepén található. Giovanni Lorenzo Bernini tervei alapján 1651-re készült el, az egyiptomi obeliszket körülvevő négy férfialak az akkor ismert négy földrész egy-egy nagy folyóját jeleníti meg: a Dunát, a Nílust, a Gangeszt és a Rio de la Platát. Érdekesség, hogy a Nílust jelképező férfi arcát egy lepel fedi, ugyanis a szökőkút elkészültének időpontjában az afrikai folyam forrásának helye még nem volt ismert.

AMI MÉG ÉRDEKELHET