Sintra – hlavné mesto romantizmu

Sintra bola kedysi rezidenciou portugalskej kráľovskej rodiny, no radi tu bývali aj poprední architekti, umelci a spisovatelia, ktorí sa nechali inšpirovať týmto magickým mestom.

Foto: Unsplash / Levi Ari Pronk

Mesto zapísané na zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO je klenotom Portugalska, pýši sa množstvom úchvatných atrakcií, vďaka čomu je skvelou voľbou na romantickú dovolenku.

Národný palác Pena

Foto: Unsplash / Lucas Miguel

Národný palác Pena (Palácio da Pena) na vrchole kopca je považovaný za jeden zo siedmich divov Portugalska. V roku 1493 portugalský kráľ Ján II. nechal postaviť kláštor a svätyňu, neskôr sa princ Ferdinand rozhodol prestavať kláštor na impozantný zámok s hodinovou vežou, padacím mostom a hradbami. Súčasný palác predstavuje zmes stredovekého renesančného, gotického, maurského a manuelského štýlu s romantickou aurou aj v interiéroch. Hodinová veža bola dokončená iba v roku 1843 a je súčasťou Kráľovnej terasy, kde každý deň napoludnie ozýva výstrel z dela.

Kláštor Capuchos

Foto: Visit Sintra

Kláštor Capuchos (Convento dos Capuchos) bol založený v roku 1560, obývali ho takmer 300 rokov františkáni. Dýcha duchovnou oddanosťou a asketizmom – skromná ľudská architektúra tvorí dokonalú symbiózu s nádherným prírodným prostredím. Kláštor bol od roku 1834 opustený a dlhé roky sa nikto nestaral o jeho údržbu. Dnes je kláštor obnovený a je zdrojom legiend a rozprávok súvisiacich s mystikou Sintry.

Maurský hrad

Foto: Unsplash / Bobby Rahe

Maurský hrad (Castelo dos Mouros) sa nachádza na jednom z vrcholov pohoria Serra de Sintra. Pevnosť bola postavená v 9. storočí po dobytí Pyrenejského polostrova moslimami. Je obklopená dvoma múrmi nepravidelného tvaru, ktoré pripomínajú Veľký čínsky múr. Maurský hrad má organický pôdorys prispôsobený terénu s obvodom 450 metrov a rozlohou 12.000 metrov štvorcových. Z chodníkov sa otvára nádherný výhľad na centrum mesta a pokojnú krajinu, ktorá siaha až k Atlantickému oceánu.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET