Rozprávkové výlety v zime

Nemusíte ísť ďaleko, ak by ste si na popud vianočných rozprávok naživo pozreli kde a ako kedysi žili králi a princovia. Prinášame vám skvelé tipy z Maďarska, Bavorska a Slovenska.

Foto: Shutterstock


Maďarské Versailles: Kaštieľ Esterházyovcov 

Niečo vyše hodinu jazdy autom z hlavného mesta Slovenska, medzi Sopronom a Győrom sa nachádza najkrajšie dielo maďarskej barokovej architektúry, kaštieľ Esterházyovcov vo Fertőde. Vysníval si ho knieža Mikuláš I. Jozef Esterházy z Galanty, ktorý ho od roku 1762 neustále staval až do svojej smrti v roku 1790, aby vytvoril sídlo hodné vládnucej šľachte. Dvor Esterházyovcov zohrával dôležitú úlohu v kultúrnom živote Uhorska, Goethe ho nazval „rozprávkovou ríšou“. Na pozvanie kniežaťa tu žilo veľa umelcov vrátane skladateľa Josepha Haydna, ktorý svoje najproduktívnejšie obdobie strávil v službách rodu Esterházyovcov. Honosný kaštieľ má 126 izieb a každá je vyzdobená a zariadená v štýle rokoko (slohový stupeň v neskorom období baroka). V obrovskej francúzskej záhrade je možné vidieť záhony, kríky a živé ploty upravené do geometrických tvarov. V centrálnej časti hlavnej budovy je dnes múzeum, ktoré ponúka záujemcom po celý rok rôzne programy. Aj keď je kaštieľ vo vlastníctve štátu, ale s troškou šťastia tu môžete zazrieť aj skutočného princa! Jeden apartmán je vyhradený patrónovi kaštieľa, Antalovi Esterházymu, ktorý počas väčších festivalov sprevádza návštevníkov.

Ako v rozprávke: Neuschwanstein

Foto: Pixabay

Magický hrad Neuschwanstein (Nová labutia skala) sa nachádza v južnej časti Bavorska neďaleko Füssenu na vrchole skalného brala. Tento zámok inšpiroval Walta Disneyho, keď natáčal filmovú verziu Popolušky, a je tiež na slávnom logu filmového štúdia. Staviteľ zámku, bavorský kráľ Ľudovít II. bol známym excentristom a fanúšikom Wagnerových opier, jeho najobľúbenejším hrdinom bol Lohengrin, rytier s labuťou. Neuschwanstein je skutočný rozprávkový hrad – nie je navrhnutý architektom, ale divadelným výtvarníkom. Veľkolepé haly sú zdobené sochami a obrazmi postáv z obľúbených operných diel kráľa. Na vrch štíhlych veží je možné sa dostať točitým schodiskom. Ľudovít II. tiež zbožňoval technické novinky – hrad bol vybavený umývadlami s oplachom vody, kohútikmi na studenú a teplú vodu, výťahom a elektrickým osvetlením. Na strmú, úzku cestu vedúcu k bráne rozprávkového hradu sa môžete vydať nielen pešo, ale aj konským kočom.

Prvotriedny komfort: Liptovský Hrádok

Foto: Chateau Grand Castle

Najromantickejšou pamiatkou Liptovského Hrádku je komplex zrúcanín hradu a kaštieľa na kopci pri rieke Belá. Prvá písomná zmienka o gotickom kamennom hrade pochádza z roku 1341, k jeho výstavbe sa viaže viacero legiend, isté však je, že ho dal postaviť zvolenský župan, majster Donč. Centrálnu časť hradu tvoril palác s dvoma vežami, z ktorých dnes možno vidieť len zvyšky. K hradu pribudol v 17. storočí renesančný kaštieľ, v ktorom v súčasnosti sídli luxusný hotel Chateau Grand Castle, ktorý ponúka štýlové historické izby a zážitkovú kuchyňu. Hrad a kaštieľ je možné navštíviť aj bez toho, aby ste tam ubytovali. Počas 45-minútovej prehliadky môžete vidieť interiér renesančného kaštieľa, zámocké nádvorie, zrekonštruované časti objektu a môžete vyjsť aj na schodiskovú vežu, odkiaľ za jasného počasia môžete obdivovať štíty Nízkych a Vysokých Tatier.

AMI MÉG ÉRDEKELHET