Toto zvláštne more prešlo cez rozum aj Kolumbovi

Okrem legendárneho Bermudského trojuholníka robí oblasť severnej časti Atlantického oceánu osobitne zaujímavou Sargasové more.

Foto: Shutterstock

Namiesto pobreží sú jeho hranice určené tromi hlavnými prúdmi – Golfským, Rovníkovým a Antilským – v protichodnom smere.

Foto: Shutterstock

Sargasové more zaberá z Atlantického oceánu približne tri milióny štvorcových kilometrov. Jeho najhlbší bod dosahuje až päťtisíc metrov. Na severnej a východnej strane ho obklopujú vetvy Golfského prúdu, na juhu Rovníkový prúd a na západe Antilský prúd. Pôsobením týchto protichodných prúdení voda cirkuluje v smere hodinových ručičiek, čím je more v podstate „uväznené“.

Sargasové more objavili portugalskí námorníci v 15. storočí. Na rozdiel od Bermudského trojuholníka je toto územie pomerne pokojné, a preto sa v histórii viackrát stalo, že námorníci trávili vynútené čakanie práve tu, kým po pár týždňoch mohli pokračovať, uvádza IFLScience.

KLAMLIVÉ ŽLTKASTÉ RIASY

Foto: Shutterstock

More nesie názov Sargaso podľa rias z rodu Sargassum, ktoré v ňom žijú.

TENTO HNEDO-ŽLTÝ DRUH RIAS OBYČAJNE PLÁVA NA HLADINE MORA – PRETO SI AJ KRIŠTOF KOLUMBUS V ROKU 1492, POČAS SVOJEJ PRESLÁVENEJ CESTY MYSLEL, ŽE JE UŽ BLÍZKO PEVNINY.

Podobne ako mnohých iných námorníkov, aj Kolumba a jeho posádku prekvapilo more, a kvôli absencii vetra tam strávili niekoľko dní bez pohybu.

Kvôli vyššie spomenutým osobitostiam prúdov sa more vyznačuje vyššou koncentráciou biologicky nerozložiteľných odpadov. Smeti, ktoré sa sem dostanú, s najväčšou pravdepodobnosťou aj tam zostanú, tým pádom ľudskou činnosťou vznikajúce znečistenia a odpadky výrazne ohrozujú ekosystém mora.

VEĽKÝ PROBLÉMOM JE PLASTOVÝ ODPAD

Foto: Wikimedia

Plastový odpad predstavuje v Sargasovom mori obzvlášť závažný problém, pretože za desaťročia sa z fliaš, sietí a iných odpadkov vytvorila obrovská hora.

PRIEMER TAKZVANEJ SEVEROATLANTICKEJ ODPADKOVEJ ŠKVRNY PODĽA ODHADOV DOSAHUJE NIEKOĽKO STO KILOMETROV, A NA KAŽDOM JEDNOM ŠTVORCOVOM KILOMETRI SA MÔŽE NACHÁDZAŤ VIAC AKO 200-TISÍC KUSOV ODPADU.

Severoatlantická odpadková škvrna nie je jediná svojho druhu na svete; medzi kontinentmi sa nachádzajú ďalšie štyri:

  • juhoatlantická odpadková škvrna medzi Južnou Amerikou a Južnou Afrikou;
  • odpadková škvrna v Indickom oceáne, medzi východnou Afrikou a západnou Austráliou;
  • odpadková škvrna v južnej časti Tichého oceánu, medzi Južnou Amerikou a východnou Austráliou;
  • a najväčšia, presahujúca 1,6 milióna štvorcových kilometrov, v Tichom oceáne medzi Havajom a štátom Kalifornia.

UPRATOVANIE

Odstránenie odpadkov sa stáva čoraz naliehavejším problémom. Našťastie existuje organizácia, ktorá sa tým zaoberá. The Ocean Cleanup sa venuje hlavne zberu plastového odpadu. Od začiatku svojho projektu sa im podarilo zbaviť moria od viac ako osem miliónov kilogramov odpadu. Podľa ich odhadov do roku 2040 budú schopní odstrániť až 90 percent plastového odpadu, ktorý pláva na hladine oceánov.

Pre ďalšie informácie o činnosti tejto neziskovej organizácie kliknite na tento odkaz.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET