Ezekkel a tippekkel a hőségben is élvezetes lesz a sátrazás

Kivilágított sátor az éjszakában

Fotó: Unsplash

Bár a kempingezésnek megvan a romantikája, valószínűleg a hajnali elviselhetetlen hőség a sátorban nem tartozik közéjük. Az alábbi 5 tipp hasznos lehet azok számára, akik a sátrazást választják, de nehezen alszanak a kánikulában vagy éppen a természetben.

1. Megtervezés

Az első és legfontosabb szempont, hogy tudjuk, hova megyünk, milyen körülményekre kell számítanunk. Ebbe beletartozik a helyszín sajátossága (milyen hangos, patak vagy tó partján van-e, ahol a közvetlen környezetünkben csörgedezik a víz), vannak-e szúnyogok, és milyen tájolású. Utóbbi kulcsfontosságú, igyekezzünk olyan helyet választani, amely a reggeli órákban árnyékos, de sátrazáskor az esővel is kalkulálnunk kell. Ha zavar a cseppek kopogása a sátrunkon, akkor fás környezetben állítsuk fel azt.

Általánosságban elmondható, hogy minél magasabban vagyunk, annál hűvösebbek lesznek az éjszakák, így ezt is vegyük figyelembe.

2. A sátor

A melegebb hónapokban nem muszáj a sátor külső rétegét is felhúznunk, anélkül jobban járhat a levegő. Érdemes beszereznünk egy ponyvát is, amit felrögzíthetünk a környező fákra, hogy védjen az esetleges esőtől és a napfénytől.

A nagyobb párnákat is hagyjuk inkább otthon, mivel ezek jobban beszorítják a hőséget, mint kisebb társaik. A sátor mérete is fontos: míg egy egyszemélyes sátor könnyebben hordozható, addig a kétszemélyesben több helyünk lesz este, ami a levegő áramlását is befolyásolja. Persze, minden attól függ, hányan megyünk.

Fotó: Unsplash

3. Vízpart

Érdemes egy tó vagy patak közelségében letáboroznunk, mely nemcsak arra jó, hogy van hol megfürödnünk, hanem a tavak vize nyaranta kellemesen lehűl éjszakára, ami segítheti a minőségi alvást.

Lefekvés előtt mártózzunk meg, hogy a víz lehűtse a testünket. Ha pedig az ételeinket és italainkat is hűvösen szeretnénk tartani, szerezzünk be pár vízhatlan tasakot, csomagoljuk be őket, és hagyjuk éjszakára a vízben, megfelelően rögzítve őket, hogy ne sodródjanak el.

Ha egy fokkal kényelmesebb szállásra vágyunk: Lakókocsi vs. lakóautó. Melyik éri meg jobban?

4. Felszerelés

Egy jó matrac és egy megfelelő hálózsák is alapvető fontosságú a túrázás és kempingezés során. Vásárláskor figyeljünk a csomagolásokon feltüntetett hőmérsékleti javaslatokra, illetve a matracok vastagságára is. Mivel a föld éjszaka sokkal hidegebb tud lenni, mint a levegő, fontos a jó szigetelésű matrac választása.

Ha gyalogtúrára indulunk, ne vigyünk magunkkal olyan eszközöket, amelyek nehezek vagy sok helyet foglalnak. Ha tudjuk magunkról, hogy nehezen alszunk el, akkor érdemes egy kempingágyat is venni, amely kényelmesebb és a hideg föld sem fog így zavarni minket.

5. Meleg éjszakákra

Az esti órákban az is segíthet, ha lefekvés előtt hideg vízbe mártunk egy pólót, szemellenzőt és magunkra terítjük alvás közben vagy kicsit bevizezzük a hajunkat. Fontos, hogy mindig legyen nálunk hideg víz a megfelelő hidratálás érdekében.

AMI MÉG ÉRDEKELHET