Segedín, mesto slnka

Segedín, ktorý sa nachádza na sútoku riek Tisa a Mureš, je mnohými považovaný za najkrajšie maďarské mesto vďaka svojej osobitnej atmosfére a nádherným budovám. Zábava sa tu však zďaleka nekončí!

Foto: Szeged Tourism

Segedín je tretie najľudnatejšie mesto Maďarska, žije tu okolo 160 000 obyvateľov. Je to zároveň najnižšie položené maďarské mesto – jeho výška nad morom je len 75 metrov. Jeho podnebie je sub-stredomorské, čo znamená, že zima je mierna a leto horúce. Na územie Maďarska tu dopadá najviac slnečného svetla – slnko svieti viac ako 2100 hodín ročne, preto je Segedín označovaný aj ako „mesto slnka“.

Úžasne bohaté vybudované dedičstvo

Foto: Szeged Tourism

Jedným zo symbolov Segedína je neorománsky Dóm alebo Votívny kostol, ktorý je štvrtou najväčšou svätyňou v Maďarsku. V jeho veži sa nachádza druhý najväčší zvon v krajine a jeho organ s 9040 píšťalami je tretím najväčším v Európe. Veže sú vysoké 91 metrov, samotná kupola má výšku 54 metrov a vnútorná výška je 33 metrov. Z umeleckých diel v kostole je najznámejšia socha Kristus na kríži, no najzaujímavejšia je „Segedínska madona“, ktorá zobrazuje Máriu v segedínskych papučiach a dolnozemskom plášti. Námestie Dóm ohraničené arkádami má rovnakú veľkosť ako Námestie sv. Marka v Benátkach. Má vynikajúcu akustiku, každé leto sa tu koná operný a divedelný festival „Segedínske hry“.

Eklektická Nová synagóga, ktorá nesie secesné, maurské, barokové a byzantské prvky, v mnohom pripomína Druhý chrám v Jeruzaleme, ktorý zničili Rimania v roku 70. Monumentálna, bohato zdobená budova má kapacitu viac ako 1300 ľudí – je druhou najväčšou fungujúcou synagógou v Maďarsku a štvrtou najväčšou v Európe. Svetoznámou budovou Segedína je Palác Reök, ktorý je považovaný za jedno z najkrajších secesných diel v Európe. Budovu, slávnostne otvorenú v roku 1907, navrhol Ede Magyar, známy ako „maďarský Gaudí“, ktorý významne prispel k formovaniu stredomorského obrazu mesta.

Mesto slnka je aj mestom vedy!

Foto: Szeged Tourism

Segedínska univerzita patrí medzi 200 najlepších univerzít na svete podľa rebríčka Times Higher Education Emering Economy. Univerzita bola založená v roku 1872 a dnes tu študuje 25 000 študentov. Jej impozantnú budovu navštívili takí velikáni, ako napríklad výskumník Albert Szent-Györgyi, nositeľ Nobelovej ceny, objaviteľ vitamínu C, ktorému sa prvýkrát podarilo vyrobiť väčšie množstvo vitamínu C zo segedínskej papriky. Svetoznáma biochemička Katalin Karikó, ktorá vyvinula technológiu vakcín proti vírusu Covid-19 na báze mRNA, bola taktiež študentkou univerzity.

Historická budova Múzea Ferenca Móru je jedným zo symbolov mesta. Okrem archeologických a etnografických expozícií sa tu realizujú aj výskumné práce v oblasti prírodopisu, histórie a numizmatiky.

Múzeum Pick Salami a segedínskej papriky je špecializované múzeum, ktoré uchováva spomienky na dve segedínske špeciality. Bolo založené v roku 1999 pri príležitosti 130. výročia jubilea spoločnosti Pick Zrt. Keďže sa rekonštruuje, v súčasnosti ho možno navštíviť iba virtuálne. National Geographic ho označil za šieste najlepšie múzeum potravín na svete a Lonely Planet za druhé najunikátnejšie múzeum na svete.

Najmladšia a najväčšia zoologická záhrada

Foto: Szeged Tourism

Prírodný park Segedín je jednou z najmladších, ale najväčších zoologických záhrad v Maďarsku. Svoje brány otvoril návštevníkom v máji 1989, jeho zvláštnosťou je, že predstavuje zvieratá, ktoré sa tu chovajú, zoskupené podľa kontinentov.

AMI MÉG ÉRDEKELHET