Mostantól fizetnünk kell, ha meg akarjuk nézni Sevilla egyik legszebb épületét

A helyi polgármester egyszerű indokkal magyarázta a lépést.

a sevillai Plaza de España naplementekor

Spanyolország egyik leglátogatottabb városa hamarosan a turistákkal fizetteti majd meg a felkapott épület fenntartási költségeit, írja az Express. Mutatjuk, a polgármester szerint miért van szükség erre a lépésre.

A sevillai városi tanács közölte, hogy a helyi lakosok továbbra is ingyen élvezhetik majd a híres Plaza de Españát, de a turistáknak 3 eurót kell majd fizetniük a látogatásért.

Ha a díj bevezetésre kerül, éves szinten körülbelül 9,5 millió eurót hozhat Sevillának, hiszen a városba ellátogató évi négymillió turista 80 százaléka legalább egyszer felkeresi a nevezetességet.

Fotó: Shutterstock

A sevillai Plaza de España

Az impozáns, félköríves épületet Aníbal González tervezte az 1929-es világkiállításra, azóta pedig egyre népszerűbb a turisták körében. A jelenlegi állapotáról készült felvételeken viszont eléggé tetten érhető az idő vasfoga: sérült homlokzatok és törött csempék zavarják meg a látképet.

Sevilla polgármestere, José Luis Sanz azzal magyarázta a mostani kezdeményezést: több pénzre van szükség az épület állagának megőrzéséhez és javításához. Szerinte az andalúz város jelenleg rendkívül alulfinanszírozott, a lakosok által fizetett adók pedig nem fedezik a történelmi jelentőségű épület fenntartási költségeit.

Fotó: V2F/Unsplash

A Plaza de España boltívei

A polgármester szerint a nagyjából 700 ezer lelkes Sevilla néhány másik európai nagyvároshoz képest aránytalanul alacsony, 1,2 millió eurós költségvetésből gazdálkodik, ennek következtében pedig „a történelmi központ megőrzése nagyon bonyolult.”

Az adatok különösen érdekesek annak fényében, hogy Sevilla a harmadik legfelkapottabb város Spanyolországban, amely pedig a világ egyik leglátogatottabb országa: a turizmus a spanyol GDP 13 százalékát teszi ki.

Azért, hogy a kialakult helyzetre megoldás szülessen, José Luis Sanz találkozót kért a sevillai kormány új megbízottjától, és egyeztetni fog a pénzügyminisztérium állami örökségvédelmi főigazgatójával is. A polgármester elmondta: bízik abban, hogy a 3 eurós díjat sikerül bevezetni, és a Plaza de España 2029-re, megépülésének századik évfordulójára újra tökéletes állapotba kerülhet. A kezdeményezés, bár heves vitákat váltott ki, a többi, hasonló nehézségekkel küzdő európai város számára is követendő példát mutathat, ha végül sikeresnek bizonyul.

AMI MÉG ÉRDEKELHET