4 kiváló sífutó terep Közép-Szlovákiában

Az ünnepek alatt ismét felszedtünk néhány plusz kilót – a kalóriaégetés kiváló módja a sífutás.

Fotó: Shutterstock


A sífutás tökéletes mozgásforma az egész szervezet számára, mivel minden testrészünket megmozgatja, és kellően felpörget minket az új évre. Ráadásul Közép-Szlovákia az ország minden szegletéből gyorsan elérhető. Fedezzük fel hát a sífutás örömeit, „itt, a szomszédban”.

Cserpatak (Osrblie), zöld útvonal

Fotó: Za horami, za dolami

Üdvözlünk Cserpatakon, ahol a zöld túraútvonal lélegzetelállító téli kalandot kínál csendes, nyugodt környezetben. A nem egész 3 km-es útvonal minden sífutó számára ideális, legyen szó kezdőkről vagy haladókról. A körút Lucski (Lúčky) domboldalán kezdődik, és az erdőn át vezet az Anderlová patak völgyébe. Nagyjából másfél km után fordul meg, és a felső út alatt, egy hidacskán keresztül tér vissza a kiindulási ponthoz. Ne feledkezzünk meg a működési szabályzat betartásáról.

Hossz: 2,5 km

Ezt olvastad már? Sífutók paradicsoma Szlovákia szívében

Vágsziklás (Skalka), déli vonal

Fotó: Mária Sklenárová, Banskobystrický kraj turizmus

A déli útvonalon egyedülálló lehetőségünk nyílik megismerni a környék természeti szépségeit – és persze a kényelmes sífutó pályákat, függetlenül attól, a klasszikus vagy a szabad stílust részesítjük-e előnyben. Az útvonal a festői Körmöci hegyeken visz végig és fantasztikus panorámát kínál a Krížna csúccsal és az Alacsony-Tátra látványával. Vágsziklás legnépszerűbb sífutó pályája közepes nehézségű, a táv felénél akár meg is pihenhetünk a Hostinec nevű vendéglőben, amely általában hétvégeken tart nyitva. A túrát a Pod čerešňou vagy Zolova chata néven is ismert szálláshelyen érdemes kezdeni, a Hostinecet érintve eljutni magára Vágsziklásra.

Hossz: 16,5 km

Ördöglakodalma-hágó (Čertovica) – rókák nyomában

Fotó: Adriana Lazaňová, Banskobystrický kraj turizmus

Az Alacsony-Tátrában található Ördöglakodalma-hágó ideális feltételekkel rendelkezik sífutópályák kialakításához. Tengerszint feletti magasságának köszönhetően télen garantált a megfelelő mennyiségű természetes hó. Ráadásul a Felső-Garam-mente vidékéről és Liptóról is csak egy ugrásnyira van. Sífutás közben remek kilátás nyílik a Garam mentére, a Magas- és az Alacsony-Tátrára is. A túraútvonal használatáért napi 2 eurós illetéket kell fizetni.

Hossz: 4,3 km

Ez is érdekelhet: Mesebeli túrák a Fehér-Kárpátokban

Forgácsfalváról (Lom nad Rimavicou) Čierťažra

Fotó: Martin Veselovský

Ez az útvonal elsősorban a backcountry sízés szerelmeseinek kiváló választás. A majdnem 6 km-es távon kemény terhelést kap a szervezet. A túra Forgácsfalva után kezdődik és egészen a Čertiažig vezet, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik az Alacsony- és a Magas-Tátra behavazott ormaira. Ha kevés a hó, az útvonal egy szabadon kitaposott nyomvonalon egy emléktáblához vezet, amely a háború utáni Csehszlovákia egyik legnagyobb légi katasztrófájának áldozatai előtt tiszteleg.

Hossz: 5,5 km

AMI MÉG ÉRDEKELHET