Slovenský pas medzi top 10 pasmi sveta

Technicky nás však predbehlo 30 krajín.

Foto: Ministerstvo vnútra

Podľa najnovšieho rebríčka pre rok 2024, ktorý zostavila poradenská firma Henley & Partners a bol zverejnený v časopise Condé Nast Traveler, sme svedkami zaujímavých posunov v hodnotení najsilnejších pasov sveta. Tento rebríček, založený na údajoch od Medzinárodnej asociácie leteckej dopravy (IATA), odhaľuje, ako sa jednotlivé krajiny umiestňujú v schopnosti ich občanov cestovať bez víz do rôznych destinácií po celom svete.

Top pozície v rebríčku a Slovensko

Foto: Unsplash / ConvertKit

Na čele rebríčku sú krajiny ako Japonsko, Singapur, Francúzsko, Nemecko, Taliansko a Španielsko, ktorých občania môžu bezvízovo navštíviť až 194 destinácií. Hneď za nimi nasledujú Južná Kórea, Fínsko a Švédsko s prístupom do 193 krajín. Slovenský pas, ktorý umožňuje bezvízový prístup do 186 krajín, sa umiestnil v rebríčku veľmi vysoko, konkrétne na 9. mieste spolu s Lotyšskom a Slovinskom.

V čom je sila silného pasu?

Foto: Unsplash / Mariya Oliynyk

Silný pas otvára dvere k lepším príležitostiam pre obchod, štúdium, cestovanie a kultúrnu výmenu. Pre nás takýto pas znamená väčšiu slobodu a flexibilitu. Veď len niekoľko desaťročí dozadu bolo pre nás nemysliteľné cestovať čoby len do západnej Európy a dnes môžeme vyraziť do takmer dvoch stovák krajín bez víz, alebo s vízami vybavenými po prílete na miesto. A hoci je potrebné sa tomu tešiť, treba zároveň aj poznamenať, ako sú na tom naši susedia (s výnimkou Ukrajiny z pochopiteľných príčin). Rakúsky pas sa dostal do top 3, český a poľský do top 6 a maďarský do top 7. My sme „až“ na deviatom mieste.

Trendy a komentáre k rebríčku pasov 2024

Misha Glenny, novinárka a autorka, vo svojom komentári k Henley Global Mobility Report 2024 poznamenala, že politické a ekonomické neistoty vplývajú na geopolitické koordinácie a môžu ovplyvniť budúce trendy v hodnotení pasov. Napriek tomu, že USA a európske krajiny zaznamenali pokles vplyvu, Ázia sa naďalej upevňuje ako regionálna mocnosť. Slovensko, ako súčasť Európskej únie, využíva svoju pozíciu na udržanie silného pasu a zabezpečenie mobility svojich občanov.

Top 10 najmocnejších pasov sveta v roku 2024:

Foto: Unsplash

  1. Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Japonsko, Singapur, Španielsko - prístup do 194 krajín bez víz
  2. Fínsko, Južná Kórea, Švédsko - prístup do 193 krajín bez víz
  3. Rakúsko, Dánsko, Írsko, Holandsko - prístup do 192 krajín bez víz
  4. Belgicko, Luxembursko, Nórsko, Portugalsko, Spojené kráľovstvo - prístup do 191 krajín bez víz
  5. Grécko, Malta, Švajčiarsko - prístup do 190 krajín bez víz
  6. Austrália, Česko, Nový Zéland, Poľsko - prístup do 189 krajín bez víz
  7. Kanada, Maďarsko, Spojené štáty americké - prístup do 188 krajín bez víz
  8. Estónsko, Litva - prístup do 187 krajín bez víz
  9. Lotyšsko, Slovensko, Slovinsko - prístup do 186 krajín bez víz
  10. Island - prístup do 185 krajín bez víz

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET