Silvestrovské zvyky a tradície

Je Silvester a Nový rok, čas na zábavy a priania dobrého. Koľko národov, toľko zvykov sa spája s týmto sviatkom. Ak toto obdobie trávite v zahraničí, nezaškodí vedieť, čo musíte urobiť, aby ste mali v novom roku šťastie a zdravie.

Foto: Shutterstock


Veľká Británia, Švédsko, Španielsko, Taliansko

Foto: unsplash

VoVeľkej Británii a v anglosaských krajinách má imelo už aj na Vianoce špeciálnu, „lásku prinášajúcu“ úlohu. A ak sa zaľúbenci presne o polnoci na Silvestra pobozkajú pod imelom, nasledujúci rok budú nerozluční. Starým zvykom je tiež otvárať zadné dvere domu pri prvom odbití hodín, aby sa vypustil starý rok, a pri 12. odbití vpustiť nový rok.

Vo Švédsku si príbuzní a priatelia ešte pred novým rokom dávajú sviečky, ktoré si sami vyrobili – symbol svetla, veselosti a radosti.

V Španielsku sa na Silvestra zje presne 12 kusov hrozna pri 12 zvoneniach, ktoré označujú koniec starého roka, pretože sa verí, že prináša šťastie do nového roka. Ale beda tomu, kto zle počíta – čaká ho smola!

V Taliansku jedenie šošovice na Silvestra symbolizuje dlhovekosť, šťastie a hojnosť. V okolí Neapola sa všetkých starých problémov a trápení zbavujú rozbíjaním tanierov o polnoci. V iné dni v roku však zvuk lámajúcich sa tanierov naznačuje veľmi reálny problém.

Česko, Slovensko, Maďarsko

Foto: Pexels

Jednou z tradícií Česka a Slovenska je pokúsiť sa vyčítať budúcnosť z jadra novoročného jablka rozrezaného na polovicu: hviezdicové jadro znamená šťastie, krížové jadro znamená smolu. Tip: výberom správneho druhu jablka si ľahko vybudujete šťastie.

V Maďarsku sa na Silvestra čerpá voda zo studne – je to „zlatá voda“ a kto sa z nej napije, bude bohatý. Toľko rizika naozaj stojí za bolesť hrdla. Maďari vtedy jedia mak, fazuľu, šošovicu a bravčové mäso, pretože to predstavuje hojnosť a bohatstvo a prasa prináša šťastie. Rybám a kuraciemu mäsu sa však treba vyhýbať, pretože ryby odplavujú prosperitu a kura ukradne šťastie.

Mexiko, Kuba, Južná Amerika, Filipíny

Foto: Pexels

V Mexiku si na Silvestra ľudia vyberú cestovné tašky a idú s nimi na prechádzku. Tvrdia, že takto budú môcť s väčšou pravdepodobnosťou dovolenkovať vo vzdialených miestach. Vzhľadom na obrovskú rozlohu Mexika to nemusí nutne znamenať dovolenku v zahraničí.

Na Kube sa na Silvestra do každej nádoby naleje voda, ktorá sa potom po polnoci vyleje von oknom, aby ďalší rok plynul hladko. Tí, ktorí sú práve na dovolenke na Kube, by sa mali v prvých hodinách nového roka opatrne prechádzať po chodníkoch pred domami!

V španielsky hovoriacich krajinách Južnej Ameriky si každý na Silvestra oblečie zlatožlté oblečenie, ktoré im v budúcom roku prinesie bohatstvo. Na druhej strane v portugalsky hovoriacej Brazílii sa ľudia obliekajú do bieleho a o polnoci jazdia na vlnách, čím vzdávajú hold Yemanji, bohyni mora. Treba preskočiť sedem vĺn – tieto predstavujú jednotlivé dni v týždni – a pritom musia vysloviť sedem želaní, ktoré sa buď splnia, alebo nie, no na cvičenie pamäti je to určite dobré.

Na Filipínach sa zbiera 12 rôznych guľovitých plodov, ktoré reprezentujú 12 mesiacov v roku. Deti skáču tak vysoko, ako len môžu, aby v novom roku výrazne podporili svoj rast. Možno dôvod, prečo sa Filipínci vždy usmievajú, je ten, že si nekladú nemožné výzvy.

Jedna tradícia je však spoločná pre všetky kultúry a to novoročné predsavzatie, ktoré sa vám buď podarí dodržať, alebo nie. Možno teraz... alebo budúci rok!

Príjemnú zábavu a šťastný nový rok!

AMI MÉG ÉRDEKELHET