Síparadicsom az ördög szarvai közt

Hóbiztos vagy épp gyerekbarát pályák gyönyörű díszletek előtt.

Fotó: Shutterstock

A Rohácsok hegycsoportja sokak szerint a Nyugati-Tátra legszebb része, ahova nyáron elsősorban a túrázás, télen pedig a síelés vonzza a látogatókat. A régió tengerszint feletti magassága kiváló feltételeket teremt a minőségi téli sportoláshoz és kikapcsolódáshoz. A szlovákiai síterepek közül ez a festői vidék kínálja az egyik leghosszabb téli szezont, amely itt december elejétől egészen április közepéig tart.

A környék régóta Szlovákia legvonzóbb turisztikai területei közé tartozik. A hatalmas Rohács-völgyet patkó alakban szegélyező fenséges hegyek királya a 2187 méter magas Banikov. A Rohácsok két hercegének a Hegyes-Rohácsot (Ostrý Roháč, 2084 méter) és Ökrös-hegyet (Volovec, 2063 méter) nevezik, melyek a főgerincen karcsú, sziklás hegypárt alkotnak. Valószínűleg a hegyvonulat is nekik köszönheti a szlovák elnevezését, ugyanis úgy néznek ki, mint az ördögszarvak.

Spálená síközpont

Fotó: Pawel Kazmierczak / Shutterstock

A Tátrai Nemzeti Park területén fekvő Úr-völgy nemcsak a Rohácsok, hanem az ország egyik legnépszerűbb célpontja – különösen télen. A gyönyörű környezetében található Spálená síközpont a lejtők nagy tengerszint feletti magasságának és ideális tájolásának köszönhetően kitűnő hóviszonyokkal várja a téli sportok rajongóit. A síparadicsom Bölényfalutól (Zuberec) mindössze 10 kilométernyi autózással elérhető, lesiklópályái között pedig minden korosztály megtalálja a legmegfelelőbbet. A rövidebbek gyerekeknek és kezdő síelőknek, a leghosszabb pedig a legedzettebbek számára ajánlott. A sípályák gondosan karbantartottak, és egy újonnan épült snowpark is várja a vendégeket. Ezen kívül síiskola, sí- és snowboard-kölcsönző, szerviz, büfé és minden olyan egyéb szolgáltatás is elérhető itt, amelyek a síparadicsomokban megszokottak. Az itteni hóviszonyokat jól jelzi, hogy a Spálená síközpont az elsők közt nyitja és az utolsók közt zárja a téli szezont.

Ski Park Zuberec – Janovky

www.instagram.com

A Bölényfaluban (Zuberec) található Ski Park Janovky bázisállomása 750, legmagasabb pontja pedig 1000 méter körüli tengerszint feletti magasságban fekszik, a teljes szintkülönbség meghaladja a 200 métert. A sípark hóviszonyai decembertől márciusig a legjobbak, a pályák teljes hossza 7,5 kilométer, és éjszakai lesiklásra is van lehetőség. A központban 4 felvonó üzemel, de Zuberec környékét a sífutók is élvezni fogják, ugyanis az üdülőövezet területén egy 8 kilométer hosszú, kiválóan karbantartott pálya örvendezteti meg a sportág kedvelőit. A Ski Park Janovky büfével, ski bárral, sífelszerelés- és snowboard-kölcsönzővel várja a vendégeket, ezért ez a központ általában véve is remek választás, de a gyermekes családoknak különösen, ugyanis gyermek-síiskolát is találnak itt.

Árvai Falumúzeum

www.instagram.com

Ha a sport mellett egy kis kulturális kikapcsolódásra vágyunk, Bölényfaluban járva feltétlenül keressük fel az Árvai Falumúzeumot, amely a régió múltját és az itt élő emberek mindennapjait, szokásait mutatja be. A Rohácsok lenyűgöző természeti kulisszái között az érdeklődőket több mint 50 berendezett ház várja, amelyekben Árva megye egy-egy tájegységének jellegzetességeit ismerhetjük meg. A falu felett magasodik a skanzen gyöngyszeme, egy gótikus fatemplom, mely a 15. századból származik. Az Árvai Falumúzeum egész évben várja a vendégeket, és a nyári és a téli főszezon ideje alatt különféle érdekes programokkal, attrakciókkal szórakoztatják a látogatókat.

AMI MÉG ÉRDEKELHET