Širáz – mesto kultúry, ruží a vína

Šieste najväčšie mesto Iránu jeho obyvatelia radi nazývajú mestom kultúry, ruží a vína. Majú na to všetky dôvody: história Širázu siaha hlboko do minulosti a je viac ako 2000 rokov centrom perzskej kultúry.

mesto Širáz
Foto: Shutterstock


Mesto kultúry

Širáz bol dôležitým mestom v stredovekom islamskom svete a bol hlavným mestom Perzie, dnešného Iránu. Mesto sa vyznačuje nielen s nádhernými mešitami, ale aj veľkolepými záhradami a starobylou sofistikovanosťou. Niet divu, že sa dnešný Širáz stal obľúbenou turistickou atrakciou.

Mešita Nasir al-Mulk zaujme návštevníkov svojimi oslnivými dlaždicami už pri vstupe. Kamenosochárstvo, farebné obklady Qajar a nádherná kombinácia oblúkov dodávajú mešite Nasir al-Mulk rozprávkovú atmosféru.

Foto: Pixabay

Citadela Kharim Khan pozostáva zo štyroch vysokých múrov spojených štyrmi 14-metrovými okrúhlymi vežami. Každá veža má tri podlažia a dve miestnosti, do ktorých vedie točité schodisko.

Mauzóleum Saadi je miestom odpočinku jedného z najpopulárnejších iránskych básnikov Saadi. Je významným pútnickým miestom, na stenách mauzólea sú nápisy obsahujúce Saadiho básne. Saadi vo svojej poézii odsudzoval chamtivosť, úžerníctvo, pokrytectvo a korupciu.

Mesto ruží

Mesto má vďaka svojej polohe príjemnú klímu. Záhradná kultúra a pestovanie ruží a fialiek preslávili mesto široko-ďaleko. Nie je prekvapujúce, že jednou z populárnych prezývok Širázu je „Mesto ruží“ – jeho úchvatné záhrady odrážajú lásku Perzie/Iránu ku kvetinám. Historická perzská záhrada Eram (Bagh-e Eram – Rajská záhrada) je od roku 2011 na zozname svetového dedičstva UNESCO. Kvetinová záhrada Jahan Nama existuje minimálne od 13. storočia nášho letopočtu, bola postavená na svahu hory, z ktorej je nádherný výhľad na celé mesto.

Mesto vína

Foto: Unsplash / Amin Yarban

Širáz získal svoju medzinárodnú slávu aj vďaka vínu, ktoré sa vyrába z miestnej odrody Shiraz. Po vzniku islamskej republiky v roku 1979 nariadil ajatolláh Chomejní vyrúbať vinohrady, no časť viniča sa podarilo zachrániť (a prepašovať), a tak si stále môžeme pochutnať na víne Shiraz, ktoré sa dnes väčšinou vyrába vo Francúzsku.

Irán je moslimská krajina, kde je alkohol akéhokoľvek druhu zakázaný. Samozrejme, vždy sa nájde nejaká medzera a v meste sa víno vyrába dodnes. Širáz je domovom početnej arménskej komunity, ktorej iránska ústava zaručuje kultúrnu a náboženskú autonómiu. Arméni sú kresťania, ktorí potrebujú víno na omšu. Víno môžu vyrábať iba Arméni a len oni s ním môžu obchodovať – v zásade len medzi sebou, no v bežnom živote je to úplne inak.

Foto: Unsplash / Shino Nakamura

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET