Skócia legszebb várai és kastélyai – 1. rész

Titkos szobák és kísértetek. Mi kell még?!

Fotó: Shutterstock

Zöld hegyek és dombok, ősi épületek, izgalmas történelem és kísértethistóriák… Skócia a mítoszok és legendák hazája, amelyeknek könnyűszerrel magunk is utána járhatunk, ha felkeressük a vidék híres vagy éppen kevésbé ismert kastélyait és várait. Mivel több ezret is találunk belőlük, így nem is olyan könnyű feladat kiválasztani azokat, amelyeket közelebbről is érdemes szemügyre venni.

Edinburgh

Fotó: Shutterstock

A népszerűségi listát természetesen Edinburgh vára vezeti, amely a skót főváros legfőbb nevezetessége és egyúttal jelképe is. Egy vulkáni eredetű hegycsúcson, a Castle Rockon található, és egészen 1603-ig a skót király székhelye volt, amikor Anglia és Skócia perszonálunióra lépett. Ez azt jelentette, hogy bár mindkét ország megőrizte a függetlenségét, de az angol és a skót uralkodó attól fogva ugyanaz a személy. Skócia 1707-ben veszítette el a függetlenségét, amikor az egyesülési törvények (Acts of Union) politikai unióba vonták össze a két országrészt, és ezzel létrejött Nagy-Britannia. A vár a skót történelem esszenciája, első számú emlékhelye, amely hatásos kulisszaként egészíti ki Edinburgh látképét. Itt található a skót főváros legrégebbi fennmaradt épülete, a 12. század elején épült Szent Margit-kápolna, de megtekinthetjük a királyi palotát, a vármúzeumban a skót koronaékszereket és a Skót Nemzeti Hadtörténeti Múzeum kiállításait is. Skócia leglátványosabb katonazenekari fesztiváljának, a minden évben megrendezett Royal Edinburgh Military Tattoo-nak is az edinburgh-i vár ad otthont.

Glamis

Fotó: Shutterstock

Titkos helyiségek és ismert kísértetek

A széles Strathmore-völgyben található kastélyt az Egyesült Királyságban mindenki ismeri: a képe ugyanis ott szerepel a Royal Bank of Scotland által kibocsátott tízfontos bankjegyen. Hírnevét az is erősíti, hogy itt született II. Erzsébet királynő anyja, VI. György király felesége, Elizabeth Bowes-Lyon, aki 101 évesen hunyt el 2002-ben.

A Glamisi kastély a leghírhedtebb kísértetjárta hely nemcsak Skóciában.

Az egyik legenda egy szörnyetegről szól, aki nagyon csúnya volt, és egész életében a kastélyban rejtegették, halála után pedig a falak közé temették el. Egy másik história szerint a boszorkányságért máglyahalálra ítélt Szürke Hölgy, egy harmadik szerint pedig az ördöggel kártyázó Rőtszakállú Gróf (Earl Beardie) kísért a kastélyban. Az épületben titkos helyiségek is vannak, amelyeket úgy fedeztek fel, hogy a belülről elérhető, ismert szobák ablakaiba kiakasztottak egy-egy törülközőt, és kívülről ellenőrizték, hogy mely ablakokban nem látható törülköző.

Stirling

Fotó: Shutterstock

Stirling

A vár már messziről látható, amint a középkori hangulatú Stirling város fölé emelkedik, ahol szintén érdemes barangolni, és meglátogatni a gyönyörű katedrálist és

a régi hidat, amely a skót függetlenségért vívott leghíresebb csata színhelye volt.

A magas hegyre épített, erődszerű várkastélyt a skót történelem második legfontosabb helyszíneként tartják számon – története szorosan összefügg a Stuart-házból származó V. Jakab királlyal és lányával, I. Máriával, aki egyhetes korában lett a skótok királynője. Őt akarta feleségül fiának a csapodár angol király, VIII. Henrik, aki hat feleségéből kettőt is lefejeztetett. Mária élete tragikusan ért véget, őt VIII. Henrik lánya, I. Erzsébet királynő fejeztette le. A szépen felújított Stirlingi várkastélyban egy értékes gobelingyűjtemény is megtekinthető, és szintén érdekes a középkori konyha kiállítása, amely autentikus képet ad arról, hogyan készítették egykor a fogásokat a főurak számára.

AMI MÉG ÉRDEKELHET