Skócia legszebb várai és kastélyai – 3. rész

Ősi klánok erődjei és a brit kriályi család nyaralója.

dunvegan
Fotó: Shutterstock

Skócia legszebb kastélyait bemutató cikkünk első részében már jártunk Edinburghban, Glamisban és Stirlingben, a másodikban pedig Eilean Donan, Dunrobin, Braemar és Inveraray kastélyait mutattuk be. Most a skót uralkodók és klánfőnökök otthonaiban nézünk körül.

​Balmoral Castle

www.youtube.com

Amazing Castles of SCOTLAND | Travel Guide

Az Aberdeenshire megyében található fenséges kastély 1852 óta a brit királyi család magántulajdona – még Viktória királynő férje, Albert herceg vásárolta meg. Jelenleg III. Károly király nyári rezidenciájaként funkcionál. A Balmoral kastély csak akkor látogatható, ha a királyi család tagjai nem tartózkodnak ott. Erre leginkább tavasszal és ősszel van esélyünk, ilyenkor tehetünk egy sétát a kastély kertjeiben és a birtokon, valamint megtekinthetjük a Tánctermet is, ahol különféle időszaki kiállításokat rendeznek.

​Linlithgow

Fotó: Shutterstock

Az egész évben látogatható Linlithgow-várpalota a skót történelem fontos helyszíne – két skót uralkodó is itt látta meg a napvilágot: V. Jakab és I. (Stuart) Mária. A skót királyok egykori nyári rezidenciája gyönyörű természeti környezetben fekszik a Linlithgow-tó partján. Az udvarán található egy 1537-ből származó díszes szökőkút, melyről úgy tartják, hogy ez a legrégebbi Nagy-Britanniában. A legendák szerint a régi dicsőséges időkben bor folyt belőle.

Falkland

www.youtube.com

Tour Guide Tales - Falkland Palace’s Sunken Treasure

Fife város ékessége a francia reneszánsz kastélyok hangulatát idéző Falkland-palota. A skót királyi kastély gyönyörűen kidolgozott faburkolatai, gobelinjei és freskói lenyűgözőek, akárcsak a királyi lakosztályok, melyek közül az egyiket úgy rendezték be, ahogyan egykor I. (Stuart) Mária, a „skótok királynője” használta. A tragikus sorsú királynő imádta a Falkland-palotát, és szívesen tartózkodott itt.

Dunvegan

A Skye szigetén található várkastély a MacLeod klán ősi családi fészke – már 800 éve a család tulajdona. Az eredetileg erődnek épült vár Skócia egyik népszerű kulturális emléke, ahol vezetett túrákon ismerkedhetünk meg a skót történelemmel, sétálhatunk a kertekben, de motorcsónakra is szállhatunk, hogy megnézzük a Loch Dunvegan sziklás partjain heverésző fókákat.

Stalker

Fotó: Shutterstock

Az apró várkastély a Loch Linnhe-öböl egyik apró szigetén található, 1320-ban építette a MacDougall klán főnöke. Különleges elhelyezkedése és festői környezete miatt a Stalker-vár ikonikus helyszínné vált, ugyanis több híres filmben – pl. a Gyalog galoppban és a Hegylakóban – is szerepelt. Bár magánkézben van, de előzetes egyeztetést követően látogatható.

AMI MÉG ÉRDEKELHET