Prečo by ste si mali naplánovať dovolenku v predstihu?

Patríte medzi tých ľudí, ktorí sa v júni spamätajú, že leto je tu a vy ešte nemáte vybratú dovolenku? Odvšadiaľ sa hrnú ponuky a vy sa začínate strácať. Skúste sa na najbližšiu dovolenku pripraviť vopred. Takéto plánovanie cesty vopred má množstvo výhod. Tou najväčšou výhodou je, že máte čas si na ňu našetriť a hlavne ušetriť.

Foto: Shutterstock

Čoraz viac štúdií tvrdí, že dovolenka pomáha odbúrať stres z každodenného života. Oddýchnuť si nie je len luxus, ale nevyhnutnosť a aj keď tomu možno neveríte, dovolenka nám pomáha byť v práci produktívnejší a sústredenejší.

Plánovanie nás robí šťastnými

Foto: Pixabay

Zamestnáte si myseľ niečím príjemným. Chystať sa na dovolenku je vzrušujúce dobrodružstvo, ktoré sa začína plánovaním. Vyberanie destinácie, hľadanie lacných leteniek, ubytovania a výletov. Pozeranie videí a čítanie blogov nás prinúti predstavovať si blížiacu sa dovolenku a navodí tak pocit šťastia. Do plánovania môžete zapojiť celú rodinu. Deťom dajte jednoduchšie úlohy ako vyhľadávanie zaujímavých faktov o danej krajine alebo spoznanie okolia ubytovania.

Získate výhodnejšie letenky a ubytovanie

Foto: unsplash

Pokiaľ cestujete na vlastnú päsť, viete, že najväčšou chybou pri kúpe leteniek na poslednú chvíľu je ich vysoká cena. Preto je dobré byť v strehu a sledovať „lovcov leteniek“. Na ich webových stránkach a sociálnych sieťach pravidelne zverejňujú aktuálne, výhodné, aj ultra last minute ponuky leteniek. Ak medzi nimi objavíte vysnívanú destináciu, netreba váhať a letenky okamžite kúpiť. Ľahko sa totiž stane, že budú raz-dva fuč. Taktiež si môžete na niektorých stránkach nastaviť upozornenia, keď sa letenky dostanú na vami nastavenú sumu. Dovolenkárov, ktorí si potrpia na peknú izbu, určite neprekvapí porekadlo: kto prv príde, ten prv melie. Pri početnejšej rodine máte väčšiu šancu získať rodinnú izbu v najnavštevovanejších destináciách alebo izbu s krajším výhľadom či ubytovanie v lepšom hoteli alebo napríklad masáž zadarmo. A to ani nespomíname, ako rýchlo sa vykúpia tie najžiadanejšie termíny.

Spoznáte krajinu

Foto: Pexels

Ak patríte medzi dobrodruhov, ktorí neobsedia dlho na jednom mieste, vyberte si destináciu, ktorá ponúka viac než len hotelový komplex. Zistite si priemerné teploty počas roka, rezervujte si kúpu výhodnejších lístkov na atrakcie, naštudujte si históriu a mentalitu danej krajiny a vyhľadajte najobľúbenejšie reštaurácie. Naštartujte google street view a „poprechádzajte sa“ po uliciach a nájdite tie najkrajšie pláže a zátoky alebo najznámejšie instagramové miesta.

Rozložíte si náklady

Foto: unsplash

Plánovali ste si kúpiť lepší fotoaparát alebo stan či spacák? Kúpte si tieto veci s dostatočným predstihom, aby ste neminuli všetky peniaze naraz. Plánovanie cesty vopred dáva každému čas, aby si zvážil, čo chce vidieť, zažiť alebo ochutnať a koľko si môže dovoliť minúť. Zistite, aké sú možnosti splatiť dovolenku na viac častí.

Nič vás nezaskočí na poslednú chvíľu

Foto: unsplash

Plánovanie dovolenky v práci alebo uvoľnenie z vyučovania netreba nechávať na poslednú chvíľu. V prípade, že deti nechávate doma, dopredu si zariaďte starých rodičov na stráženie, dohodnite si, kto vám príde poliať kvety, alebo kto sa postará o vášho domáceho miláčika. Ak si chcete zameniť hotovosť, sledujte vývoj kurzov. Skontrolujte si platnosť cestovných dokladov a vyhnite sa radom na pasovom. Vypracujte si zoznam vecí, ktoré zoberiete so sebou, a nebudete mať stres z balenia.

Stihnete špeciálne udalosti

Foto: unsplash

Túžite vidieť rozkvitnuté čerešne v Japonsku? Alebo farebnú záplavu lístia v Novom Anglicku či polárnu žiaru na Islande? Alebo by ste si radi kúpili lístok na Majstrovstvá sveta vo futbale, v hokeji alebo na Veľkú cenu F1? A čo tak zažiť brazílsky karneval v Rio De Janeiro, mexický Día de los Muertos, Halloweensku výzdobu v Dubline alebo Oktoberfest v Nemecku? Bez plánovania vopred to nezvládnete. Na všetky tieto udalosti si treba dopredu naplánovať cestu, kúpiť vstupenky, letenky a ubytovanie, kým sú ešte dostupné cenovo, ako aj kapacitou.

AMI MÉG ÉRDEKELHET