Egy repülőtér, amit rendre elmos a tenger

repülőtér tengerpart

Barrán, Skócia egyik szigetén van a világ egyetlen repülőtere, ahol aszfalt helyett a homokos tengerparton szállnak le a gépek. A repülőtérről egyedül Glasgow városába tudunk eljutni, már ha az árapály miatt nem borítja be teljesen a tenger.


Barra mindössze 1174 lakossal rendelkező szigetére elsősorban a természeti látnivalók miatt érdemes ellátogatni: a TripAdvisor szerint a legfőbb látványosságoknak a Kisimul kastély és a helyi kulturális központ számítanak, a programok között pedig leginkább a strandolás és a (hajós) kirándulások szerepelnek.

Fotó: Educational Images / Getty Images

A sziget legfőbb érdekességének mégis a repülőtere mondható, hiszen kevesen találkoztak már olyan repülőtérrel, ami közvetlenül a tengerparton fekszik. A repülőtér még 1936-ban nyitott meg, és jelenleg három, háromszög formában elrendezett kifutópályával van „felszerelve”.

Ezt olvatad? Bérelj ágyat a bécsi reptéren!

Fotó: Education Images / Getty Images

A pályák hosszát a kihelyezett oszlopok jelölik, így azoknak a pilótáknak, akik le- és felszállnának róla, eléggé résen kell lenniük.

Nagyobb gépek nem is szállhatnak le rajta: kizárólag olyan repülőgépek használhatják, melyeknek maximális utasszáma nem haladja meg a 15 főt.

Az igazi érdekességét viszont az adja, hogy elhelyezkedéséből adódóan a járatoknak alkalmazkodniuk kell az árapályhoz, ugyanis a Barra Repülőteret naponta legalább kétszer elmossa a tenger.

Így néz ki egy landolás: 

Fotó: Educational Images / Getty Images

Mindemellett a Surfer Today kiemeli, hogy a repülőtéren megtalálhatók a szükséges helyiségek, így van például várakozó, parkoló és egy látogatóközpont is. A strand maga egyébként nem egy elzárt terület, amit gyakran látogatnak a turisták, na meg azok, akik egy kis kagylóvadászatban szeretnének részt venni.

Őket rendre figyelmeztetni kell, hogy ellenőrizzék a repülőtérre felszerelt szélzsákot, mert amikor ez fel van szerelve, akkor a repülőtéren bármikor leszállhat egy-egy gép.

(Forrás)

AMI MÉG ÉRDEKELHET