Csodálatos skót vár, szerencsétlen kísértettel

A középkori örökösnővel nem bántak túl finoman gyerekkorában.

Cawdor
Fotó: Shutterstock

Az apró, középkori skót település gyönyörű környezetben fogadja a látogatókat. Ahogy a legenda szerint itt kísértő szellem is. Ha izgalmas Halloweenre vágysz, ne is keresgélj tovább!

Aberdeentől nyugatra, a Skót-felföldön található Cawdor mesébe illő települése viszont nem csak a kísértetekről híres: a könyvmolyok leginkább Shakespeare Macbeth darabjából ismerhetik. Emellett úgy tartják, az itt található 14. században épült kastélyban éldegél az Angliában jól ismert „Kék Hölgy” szelleme is.

A történet szerint a kastély a Calder (másnéven Cawdor) családhoz tartozott. Apja halálát követően Muriel Calder örökölte meg az épületet, akit gyerekkorában a Campbellek elraboltak, majd 12 évesen házasságra kényszerítettek a tehetős Sir John Campbellel. Muriel rokonai hallani sem akartak arról, hogy a kastély a Campbellek kezére kerül, a tiltakozásuk pedig végül kettejük életébe került.

Muriel élete tele volt nehézségekkel, melyeket nagyrészt a hataloméhes Campbellek okoztak, akik rá akarták tenni kezüket a lány örökségére. A legenda szerint a gyakran látott kék ruhás alak nem más, mint Muriel, akit sokan az öltözőszobában véltek látni, ahogy szerető tekintettel Sir Baron Cawdor képét nézi – számol be a kísérteties jelenségről a spookyscotland.com

www.youtube.com

Virtual Tour: Cawdor Castle, Scotland

A titokzatos kastélyt állítólag egy magyalfa köré építették fel, ami a mai napig a kastélyban maradt. A legenda szerint Cawdor báró egy arannyal teli ládát rakott fel szamarára, melyet útjára bocsátott. A szamár végül a fánál pihent meg, báró pedig úgy döntött, ez egy jel arra, hogy belekezdjen a Cawdor-kastély felépítésébe.

A kastélyt azóta a Skót-felföld egyik legszebb építményeként tartják számon, és az értékelések is ezt tükrözik.

„A kastély mesébe illő tornyokkal, felvonóhíddal és kacskaringós szobáival az egyik legvarázslatosabb helyszín Skóciában, ráadásul a várbörtönben még egy fa is növekszik.”

– olvasható egy vélemény az Express cikkében.

AMI MÉG ÉRDEKELHET