Skutočná Stredozem

Zdá sa neuveriteľné, že od premiéry prvej časti Pána prsteňov v kinách uplynulo už dvadsať rokov. Trilógia Petra Jacksona sa medzitým stala filmovou klasikou a dejiská nakrúcania na Novom Zélande dodnes lákajú tisíce fanúšikov z celého sveta.

Foto: Hobbiton Tours

Ostrovy s očarujúcimi prírodnými scenériami sú jedným z mála miest na svete, kde je príroda ešte nedotknutá. Je to aj vďaka prísnym pravidlám na ochranu životného prostredia. Vo filmoch sa objaví viac ako 150 unikátnych lokalít Nového Zélandu. Štáb pracoval na severnom i na južnom ostrove. Po skončení nakrúcania sa snažil vrátiť všetko do pôvodného stavu.

HOBBITON (HOBITOV)

Foto: Hobbiton Tours

Najdôležitejšou a najpopulárnejšou atrakciou príbehov z dielne J. R. R. Tolkiena je hobitia dedina, ktorá sa nachádza na severnom ostrove blízko Matamaty. Povodné kulisy najprv rozobrali, aby typické zelené kopce vrátili pasúcim sa ovciam. Opätovne ich postavili pre potreby nakrúcania trilógie o Hobitovi. Po skončení zostali kulisy na mieste a okolo vznikol tematický park, ktorý láka do Hobbitonu tisíce Tolkienových priaznivcov.

DOMOV BILBA A FRODA

Foto: Hobbiton Tours

Hobitov je vypracovaný do najmenších detailov. Medzi kopcami Stredozeme sa ukrývajú maličké domy všetkých známych hobitov. Jeden z nich, Vreckany – dom Bilba a Froda, si môžete pozrieť aj zvnútra. Neďaleko stojí aj umelý strom, kde Bilbo oslavoval svoje 111. narodeniny, zmizol a Frodo dostal prsteň. Za pozornosť stoji aj niekoľko záhrad i vodný mlyn. Po skončení tury si môžete uhasiť smäd v hostinci U zeleného draka.

MORDOR

Foto: unsplash

Scény v Mordore sa nakrúcali v Národnom parku Tongariro, vo vulkanicky aktívnej oblasti s početnými sopkami, z ktorej by bol nadšený aj hrozivý Sauron. Návštevníkov čaká krajina poznačená častými sopečnými erupciami, s roklinami, kráterovými jazerami, bizarnými geologickými útvarmi aj horúcou parou vychádzajúcou z útrob zeme. Nachádza sa tu i slávna Hora osudu (Mount Ngauruhoe), kde bol Prsteň moci ukovaný a po strastiplnej výprave aj zničený.

AMI MÉG ÉRDEKELHET