Nebezpečné slepé uhly na kamiónoch

Na osobnom aute ich máme omnoho menej, no dokážu spôsobiť tie najväčšie nehody. Hovoríme o slepých uhloch, miestach, na ktoré za volantom nevidíme ani vďaka spätným zrkadlám. A kým v aute sa stačí obzrieť či mať indikátor mŕtveho uhla ako funkciu na spätnom zrkadle, kamionisti to majú omnoho ťažšie.

Foto: Shutterstock

Išli ste niekedy pozdĺž kamióna, ktorý sa naraz vybral predbiehať rovno do vás? Za tieto nebezpečné situácie môžu slepé uhly, ktorých majú kamióny viac než dosť. Ešte nebezpečnejšie sú pre chodcov, najmä deti a tiež cyklistov, ktorí nevedomky zastavia na strane kamióna, netušiac, že vodič o nich nevie.

Slepých uhlov je viac, než si myslíte

Foto: Rouming.cz

Stále narastajúce množstvo kamiónov na cestách so sebou prináša aj viac nehôd, v ktorých sú nákladné autá účastníkmi. Za veľa z nich môžu práve slepé uhly. A je ich veľa. Kamionista vás nevidí, pokiaľ idete za ním, z veľkej časti po jeho strane a tiež tesne pod kabínou. Ak šoférujete auto, zvyčajne sa uistíte, že vás kamionista vidí tým, ak vy vidíte jeho spätné zrkadlo. No ak ste chodec alebo cyklista, ani toto pravidlo neplatí. Preto je dobré mŕtve uhly poznať. Kamionisti sú síce na opatrnosť k slepým uhlom školení, no v dnešnej dobe malej tolerancie na cestách je ťažké si v poradiť v každej situácii.

Nálepky Angles morts

Aby ste na mŕtve uhly nezabúdali, mohli ste si všimnúť, že sa na čoraz viac kamiónoch objavujú červeno-žlto-čierne nálepky s nápisom Angles morts. Tieto slová znamenajú „mŕtve uhly“ po francúzsky a to celé preto, lebo vo Francúzsku je zákonná povinnosť, aby kamióny takéto nálepky na stranách aj vzadu na návesoch mali nalepené. Pripomína to vodičom, že kamionista vás nemusí vidieť. Veľmi dobre to ilustrujú obrázky, na ktorých sú všetky deti rozostavené v mŕtvom uhle vodiča kamióna. A to platí nielen pre nich. Takéto miesta majú tiež autobusy.

Ako si navzájom vychádzať na cestách v ústrety

www.youtube.com

Méfiez-vous des angles morts, ils portent très bien leur nom

Bez kamiónov by sme nedokázali fungovať. V obchodoch by chýbal tovar, v podnikoch suroviny a odvoz výrobkov, nemali by ste ako natankovať na servisných staniciach, keďže by nefungovalo zásobovanie. Aj preto na cestách musíme spolupracovať. Ako k tomu ako vodič osobného auta môžete prispieť?

Nezdržiavajte sa pri predbiehaní v mŕtvom uhle kamióna dlhšie než po nevyhnutnú dobu. Vždy nechávajte smerovky zapnuté dostatočne dlho a rovnako tak sledujte smerovky kamióna. Ak má vyhodenú smerovku a začne sa hýbať smerom k vám, neváhajte použiť klaksón, aby ste vodiča kamióna upozornili, že ste v jeho mŕtvom uhle.

Nejazdite nalepení za kamiónom, keďže vodiči veľkých áut nemajú stredové spätné zrkadlo, v ktorom by vás videli. Ak potrebujete predbiehať, uistite sa v bezpečných úsekoch vyjdením jemne do strán, že vás kamionista vidí. Väčšinou vám potom dá krátkou pravou smerovkou vedieť, kedy je vhodné predbiehať a je na to aj on pripravený. Nezabudnite po predbehnutí poďakovať krátkym bliknutím oboch smeroviek. Taká je správna etiketa na cestách.

Po predbehnutí nespomaľujte a netlačte sa pred kamión, jeho brzdná brána je vždy násobne dlhšia ako tá vaša. Nejazdite ani veľmi tesne pred kamiónom, keďže mŕtvy uhol je aj pred kapotou a jeho vodič tak nemusí vidieť ani na vaše brzdové svetlá. Ideálna vzdialenosť je aspoň 20 metrov pred kamiónom.

Odkaz vodiča cisterny ostatným motoristom

Foto: Slovnaft

Vnímajte na cestách aj cisterny, ktoré pre vás vozia napríklad nevyhnutné palivo. Ich náklad je pri zmene rýchlosti a smeru „živý“, prelieva sa a jazdiť s nimi je skutočné kamiónové majstrovstvo. Pán Ducký, jeden z vodičov spoločnosti Slovnaft, všetkým vodičom odkazuje: „Na kamióne mám veľa zrkadiel, ale aj tak sú miesta, kam, keď sa mi postavíte, nemám šancu vás vidieť. Je to najmä oblasť pod A-stĺpikom na strane spolujazdca a celkovo pod spolujazdcovými dverami. Ak sa mi tam ako cyklista, chodec alebo auto postavíte, je vysoké riziko, že si vás nemusím všimnúť. Buďte predvídaví a tolerantní. Nechajte nám odstup a vždy počítajte so slepými uhlami kamionistov.“

AMI MÉG ÉRDEKELHET